ESA ускоро буди сонду Розету - ловца на комете

Танјуг
ESA ускоро буди сонду Розету - ловца на комете

Научници Европске свемирске агенције (ESA) припремају се да ускоро пробуде сонду која се налази у електронској хибернацији дубоко у свемиру.

Како преноси BBC, они ће у јануару покушати да поново успоставе везу са свемирском летjeлицом "Розета" како би наставила своје путовање према тајанственој комети 67П/ Чурјумков-Герасименко

Када се буде приближила циљу, што би требало да се догоди у августу 2014, Розета ће неко вријеме летјети упоредо са кометом, да би у новембру научници покушали да на њену ледену површину спусте роботски модул Филе.

"Ријеч је о рискантном маневру који досад никада није изведен. Велики број људи ради на томе како бисмо били сигурни да су путање исправне", рекао је др Мат Тејлор из ESA.

Уколико спуштање буде успјешно, робот ће узети узорке и направити снимке у тренутку док се комета приближава Сунцу 2015.

Научници се надају да ће им ти подаци помоћи да сазнају више о кометама, "прљавим сњежним лоптама" које се сматрају једним од најпримитивнијих објеката у Сунчевом систему.

Комету с којом Розета треба да се сретне открили су 1969. године руски астрономи Клим Чурјумов и Светлана Герасименко.

Орбитални период ове комета из "Јупитерове фамилије" траје 6,45 година. Њена најближа тачка на путањи око Сунца износи 180 милиона километара, а најудаљенија 840 милиона километара.

Комета има језгро величине четири километара које ротира сваких 12 сати.

Сонда "Розета" лансирана је у марту 2004. године. Направила је три пута круг око Земље, те захваљујући Марсу извела гравитациону праћку како би се позиционирала према комети 67П/Чурјумов-Герасименко.

Након милиона пређених километара и прелетања поред два астероида, сонда ESA је у јуну 2011. стављена у хибернацију како би се сачувала за посљедњу, рискантну фазу свог путовања.

Њено поновно "буђење" услиједиће 20. јануара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана