Ерупција Јелоустона доводи до смака свијета?

Агенције
Ерупција Јелоустона доводи до смака свијета?

Према грубој процјени базираној на геолошким записима, шанса за ерупцију вулкана у Јелоустону, за вријеме нашег животног вијека, износи један према десет хиљада. Међутим, ако се узме у обзир нестабилност вулкана, тај број не представља неку сигурну информацију.

А шта би се десило када би дошло до ерупције? Да ли би то значило крај живота на Земљи какав познајемо?

Приликом сваке од прошле три суперерупције у Јелоустону, на површину је избачено више од 1.000 кубних километара магме. Према ријечима Џејкоба Лоунестерна, научника који води вулканску опсерваторију у Јелоустону, то је довољно велика ерупција да већину Сјеверне Америке прекрије слојем пепела различите дебљине.

"Слој пепела би био дебео око 30 центиметара у близини извора ерупције, а 3.200 километара даље би био дебео дјелић милиметра. Са сигурношћу могу рећи да би се трагови пепела могли наћи у цијелим Сједињеним Америчким Државама", казао је Лоунстерн.

Уз правовремено упозорење, државе у близини Јелоустона би могле да буду евакуисане, што би значило избјегавање великог броја смртних случајева узрокованих падањем пепела. Пепео би данима био у ваздуху и било би тешко дисати при такви условима. Слој пепела, који би се створио на тлу, угушио би вегетацију и загадио изворе воде.

Врло је могуће да би стране владе послале помоћ. Морала би да се покрене велика акција чишћења пепела. Без такве операције, услови за живот у средишту и на западу САД-а би били немогући у наредних десет година.

Остатак свијета би у току неколико година осјетио благе климатске промјене узроковане облаком пепела, који би промјенио хемијски састав атмосфере.

"Велика количина избачене магме значи да би одређена количина сумпора отишла у атмосферу. Међутим, сада знамо да постоји граница за количину аеросола која се може добити из сумпорног гаса. То значи да наше раније претпоставке о великим променама температуре нису тачне", казао је Степхен Селф, директор Групе за динамику вулкана са Отвореног универзитета Велике Британије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана