Ердоган: Турска планира да се 2023. њена ракета спусти на Мјесец

Анадолија
Foto: Анадолија

АНКАРА - Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да његова земља планира да наредне године реализује прво грубо спуштање на Мјесец са својом националном и аутентичном ракетом, те како ће сарадња и размјена искустава свемирских агенција Турске и Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) у наредном периоду бити у заједничком интересу обје државе.

Ердоган је у оквиру посјете Уједињеним Арапским Емиратима обишао и сајам у Дубаију, гдје се јуче у павиљону УАЕ састао и разговарао с младима.

-Прошле године смо најавили наш Национални свемирски програм, који је производ дугорочног планирања и проучавања. Надамо се да ћемо на 100. годишњицу Републике, идуће године, с нашом националном и аутентичном ракетом извршити грубо слијетање на Мјесец - казао је Ердоган.

Напомиње да је у данима када је Турска објавила свој свемирски програм, УАЕ успјешно остварио мисију на Марс, коју су назвали “Нада“, истичући како мисија “Нада“, која је недавно завршила своју прву годину у орбити, у бити представља "наду свих нас".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана