Епл остварио рекордан приход од 83 милијарде долара, нето профит пао

Tanjug
Foto: Ilustracija

ЊУЈОРК- Највриједнија свјетска технолошка компанија, Епл, извијестила је да је у трећем кварталу своје фискалне године, завршеном у јуну 2022, остварила рекордан приход од 83 милијарде долара, за 2,0 процента већи него у истом периоду годину дана раније.

Упркос рекордном приходу, нето профит Епла је опао за 10,5 посто у три мјесеца закључно са јуном у односу на исти лањски период, због економског успоравања, упорног раста инфлације, поремећаја у ланцима снабдијевања и пада продаје у Кини усљед спровођења политике нултог ковида, извјештава Си-Ен-Ен (ЦНН).

Продаја у Великој Кини, која је некада била једно од компанијских најперспективнијих региона, пала је за око 1,0 посто у посматраном кварталу.

Ипак, Епл је надмашио очекивања Вол Стрита и у погледу прихода и профита, напомиње америчка тв станица и додаје да су акције произвођача ајфона порасле у четвртак увече за готово 4,0 посто, на трговању послије завршетка радног времена Њујоршке берзе, након објаве пословних резултата.

Компанија је саопштила да је њена инсталирана база активних уређаја достигла највише нивое свих времена у свакој категорији производа током трећег тромјесечја.

Квартална продаја Еплових услуга, кључног елемента у стратегији будућег раста компаније, скочила је за 12 процената на 19,6 милијарди долара, што је незнатно испод 19,7 милијарди долара колико су очекивали аналитичари.

Епл сада има више од 860 милиона претплатника на различите услуге, што је за 160 милиона више него прошле године, рекао је финансијски директор Лука Маестри током видео конференције на којој је представио најважније податке из извештаја о пословању.

Тржишна капитализација компаније је претрпјела ударац због пада технолошких акција на тржишту, спустивши се испод нивоа од 3,0 билиона долара на 2,5 билиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана