Епидемија “дигиталне деменције” међу младима

Агенције
Епидемија “дигиталне деменције” међу младима

Сеул - Љекари у Јужној Кореји упозоравају на пораст такозване дигиталне деменције међу младима због све веће зависности од интернета, због чега не памте обичне ствари, рецимо властите бројеве телефона, преносе агенције.

Јужна Кореја спада у земље с највећим бројем корисника интернета и проблем зависности од глобалне мреже међу одраслима и дјецом примјећен је још 90-их година прошлог вијека.

Сада та зависност доводи до раних симптома дигиталне деменције - овај израз смишљен је управо у Јужној Кореји - која означава смањење когнитивних способности, уобичајено код људи који су претрпјели повреду главе или пате од неке психијатријске болести.

- Прекомјерна употреба смартфона и играње игрица ремети уравнотежен развој мозга. Они који претјерују имају развијенију лијеву страну мозга, док десна остаје недовољно развијена - упозорио је Бјун Ги Вон, љекар из Центра за равнотежу мозга у Сеулу.

Десна страна мозга “одговорна је” за концентрацију и ако је недовољно развијена лоше утиче на памћење и распон пажње, што у чак 15 одсто случајева може да доведе до ране деменције.

Ситуација се, према налазима љекара, све више погоршава, јер је број особа, старих између десет и 19 година, које користе смартфоне више од седам часова дневно скочио на 18,4 одсто, што је повећање од седам одсто у односу на прошлу годину.

Више од 67 одсто Јужнокорејаца има смартфон, највише на свијету. Паметне телефоне има више од 64 одсто тинејџера, док је 2011. паметне телефоне имало 21.4 одсто младих.

Др Манфред Шпицер. њемачки неуролог, објавио је 2012. књигу “Дигитална деменција”, упозоравајући родитеље и наставнике колико је опасно да дјеца проводе превише времена за рачунаром, на мобилном телефону или другим електронским уређајима.

Он наглашава да штета нанијета мозгу не може да се надокнади и заложио се за то да се дигитални медији забране у њемачким школама прије него што ђаци постану зависници.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана