Енглези пописали пингвине из свемира

Танјуг
Енглези пописали пингвине из свемира

Лондон - Група британских, америчких и аустралијских истраживача је, користећи модерну сателитску технологију, пребројала близу 600.000 пингвина на Антарктику, што је готово двоструко више него што се досад мислило.

Метода пописивања пингвина састоји се најприје у локализацији њихових колонија проналажењем смеђих мрља гуана (пингвинског измета) на бијелом снегу.

Фотографије велике резолуције се потом анализирају како би се одредио број присутних птица.

Истраживачи наводе да им је при обављању овог посла најтеже било да открију трагове измета, док је само пребројавање птица ишло прилично лако.

Они се надају да ће им овај сателитски приступ мапирања омогућити да дугорочно прате популацију царских пингвина.

Наиме, климатски модели наговештавају пад броја пингвина уколико пораст температура око Антарктика доведе до ерозије морског леда на којем се ове животиње гњезде и одакле крећу у потрагу за храном.

“Да бисмо знали да ли климатске промене угрожавају опстанак царских пингвина, морамо најпре да знамо колико тренутно има ових птица и да располажемо методологијом праћења из године у годину”, казао је за ББЦ Питер Фретвел из британске мисије на Јужном полу (БАС) који је заједно са колегама избројао 595.000 царских пингвина.

Царски пингвини цео свој живот проводе на Антарктику. То је највиша и најтежа врста пингвина. Одрасли пингвини су просечне висине од 1,3 метара и тежине између 20 и 45 килограма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана