Експлодирала ракета Starship приликом лета, огласио се Илон Маск

GS
Foto: Tanjug

Нова ракета компаније Space X, америчког милијардера Илона Маска, експлодирала је данас током свог првог пробног лета.

Било је предвиђено да ракета Starship буде лансирана у орбиту Земље, али се срушила у Пацифику, близу Хаваја, пише АП.

Додаје се да у данашњој експлозији нико није повријеђен. Ово је био други покушај лансирања, пошто је претходни отказан због замрзнутог вентила, наводи агенција.

Из компаније је раније саопштено да ракета треба да буде коришћена за слање људи и терета на Мјесец, а након тога и на Марс.

Маск се огласио поводом неуспешног лансирања ракете Старсхип, рекавши да ће за неколико мјесеци бити покушано ново лансирање.

"Честитам Space X тиму на узбудљивом пробном лансирању ракете Старсхип! Научио сам много тога за сљедеће пробно лансирање које ће бити за неколико месеци", написао је Маск на Твитеру.

Ракета, дуга 120 метара, експлодирала је неколико минута након полијетања, пише BBC и наводи оцјене инжењера који тврде да је лансирање, без обзира на експлозију, било успјешно, те да ће прегледати прикупљене податке током рада на сљедећем пробном лансирању.

Британски јавни сервис наводи да су ствари пошле наопако у тренутку када је требало да дође до одвајања појачивача, након чега је дошло до експлозије. Било је предвиђено да Starship буде лансирана у орбиту Земље, али се срушила у Пацифику, близу Хаваја, пише АП и наводи да у данашној експлозији нико није повријеђен.

Ово је био други покушај лансирања, пошто је претходни отказан због замрзнутог вентила, наводи агенција. Из компаније је раније саопштено да ракета треба да буде коришћена за слање људи и терета на Мјесец, а након тога и на Марс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана