Егзоскелет - за ходање упркос парализи

Дојче веле
Егзоскелет - за ходање упркос парализи

Ходање уз помоћ мисли и посебног механизма - егзоскелета - заокупља науку посљедњих деценија. На Мундијалу у Бразилу се планира прва јавна демонстрација најновијег достигнућа: механизма којим управљају мисли.

12. јун 2014. Стадион у Сао Паолу у Бразилу је испуњен до посљедњег мјеста. За неколико тренутака треба да почне прва утакмица Мундијала. У том тренутку, на терен улази необично биће: пола човјек, пола машина; умјесто нормалних ногу има механичке екстремитете. Хода ка центру игралишта, полако, испрекиданих покрета, и изводи почетни ударац - Првенство је отворено, пише Дојче веле.

Звучи као сценарио научно-фантастичног филма, али би заиста могло да се деси. Биће о коме је ријеч је заиста комбинација човјека и машине: младић чији је доњи дио тијела парализован добио је егзоскелет којим управља мислима. Не ради се ни о каквом маркетиншком гегу FIFA већ о научној сензацији: први пут је једном међународном тиму научника и инжењера успјело да направи протезу која слуша наредбе из мозга. Они још од 2008. раде на пројекту "Проходај поново" са циљем да се једног дана милионима парализоваих људи омогући да се крећу. "Овај пројекат би могао да буде од велике користи за друштво", каже Гордон Ченг са Техничког универзитета у Минхену који је један од руководилаца пројекта: "Ово би могло да помогне прије свега несрећним људима који не могу сами да се крећу. Предиван је осјећај знати да ће наш напоран рад да им помогне."

Ченг и његов колега Мигел Николелис, један од водећих свјетских неуробиолога, први велики успјех су остварили 2008, када им је први пут успјело да споје мозак примата и роботске ноге. Занимљиво је да се мозак при томе налазио на Дјук универзитету у САД, а ноге у једној истраживачкој лабораторији у Јапану. "Тада смо се увјерили да је тако нешто могуће."

Научници су затим широм свијета почеи да граде прототипе Они нису само направили механизам који омогућава да мисли управљају егзоскелетом, већ и сензоре за кожу који омогућавају да се ти покрети - осјете: "Посебне вибрације омогућавају особи са егзоскелетом да осјети како додирује под, покреће ногу или шутира лопту", каже Гордон Ченг.

Животно дјело науке

Још се не зна ко ће бити срећна особа која ће у јуну да презентира свјетској јавности изум Ченговог и Николалисовог научног тима. Научни тим ради са групом од десеторо младих који су парализовани од кукова наниже. У Сао Паолу је отворена посебна лабораторија у којој се уз њихову помоћ тестира нови егзоскелет. "Млади се уче интеракцији са виртуелним окружењем и роботском кошуљом која им омогућава да се само виртуелно крећу", каже Ченг. Колега Николалис га допуњава објашњењем да све треба схватити као симулатор летења, јер један аватар имитира покрете које испитаници замишљају, па тао они вјежбају да касније снагом мисли покрећу читав механизам егзоскелета."

Готов егзоскелет би у Бразил треблао да стигне у фебруару - тада ће почети тестирања и проглрамирање. До маја би испитаници требало да буду у стању да управљају нијиме. За Николаллиса је ова машина нека врста животног дјела. Он већ више од 20 година ради као неуробиолог. Нада се да ће свет једног дана у Бразилу видјети земљу у којој су лица са тјелесним хендикепом боље интегрисана захваљујући техничком прогресу: "Наш циљ је да инвалидска колица претворимо у музејски експонат. У науци увијек постоје непознате величине, али ми смо оптимисти и сматрамо да ћемо људима са мотиричким хендикепом убрзо моћи да помогнемо да поново ходају."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана