Џуно направила прекретницу у историји астрономије VIDEO

Агенције
Џуно направила прекретницу у историји астрономије VIDEO

Сонда Џуно америчке Националне свемирске агенције (НАСА) пружила је човјечанству нови угао у посматрању космоса.

Џуно је неколико недјеља прије него што ће ући у орбиту Јупитера (4. јула), забиљежила невјероватни снимак четири природна сателита "гасовитог џина" – Калиста, Европе, Ганимеда и Ије – и то док круже око огромне планете.


"У историји човјечанства нисмо успјели да видимо кретање било ког небеског тијела на овакав начин", рекао је главни истраживач мисије Џуно Скот Болтон на конференцији поводом успјешног уласка сонде у орбиту Јупитера.

"Он је краљ Сунчевог система, а његови поданици круже око њега. Ово је за мене веома важно, јер коначно на правим фотографијама и снимку можемо да видимо нешто што смо до данас само замишљали", каже Болтон.

Ове мјесеце открио је Галилео Галилеј 1610. а пратећи их кроз неколико ноћи закључио је да круже око Јупитера.

"То је било велико откриће које је промјенило нашу перспективу о космосу – Земља није била центар свемира", рекао је Болтон.

"Замишљао је овакво кружење, а многи послије њега су вијековима замишљали како се крећу планете и звијезде. Захваљујући Џуно, сада то први пут и видимо".

Видио је састављен од фотографија које је сонда направила JunoCam инструментом између 12. и 29. јуна док се летјелица приближавала са 16 милиона на пет милиона километара удаљености од Јупитера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана