Џејмс Веб снимио до сада невиђене детаље Тарантуле Небуле

Tanjug
Foto: NASA

Телескоп НАСА Џејмс Веб снимио је до детаља какви до сада нису виђени маглину Тарантула, што ће омогућити боље научно разумијевање космоса, саопштила је та америчка агенција у уторак.

У саопштењу је назначено да је Вебова инфрацрвена камера (НИРЦам) приказала детаље региона у ком се стварају звијезде у маглини Тарантула.

Регион свемира у ком се налази Тарантула Небула познат је под именом 30 Дорадус, а карактеришу га прашњави филаменти који подсјећају на ноге длакавог паука. Тарантула је већ дуго омиљен простор за астрономе који истражују формирање звијезда.

Захваљујући Вебовим инфрацрвеним инструментима високе резолуције сада су људима по прву пут видљиви хиљаде младих звијезда, удаљене позадинске галаксије и детаљна структура гасних и прашних структура ове маглине.

Телескоп Џејмс Веб ради првенствено у инфрацрвеном спектру, јер је свјетлост објеката у удаљеном космосу била, како то научници објашњавају, развучена у ову таласну дужину током ширења Универзума.

Телескоп је открио да је шупљина у центру маглине Тарантула издубљена зрачењем које извире из скупа масивних младих звијезда, које изгледају као бледоплаве тачке.

То зрачење је ношено звијезданим вјетровима, а Вебов блиски инфрацрвени спектрограф ухватио је једну младу звијезду како баца облак прашине око себе, каже НАСА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана