Џејмс Веб поново одушевљава – величанствени Стубови стварања какве их досад нисте видjели

ГС
Foto: НАСА

Пробијајући се као џиновски прсти кроз огромни космички облак, Стубови стварања стекли су популарност када је свемирски телескоп „Хабл“, пет година од почетка функционисања, снимио тај регион 1995. године.

Стубови стварања били су нешто до тада невиђено, величанствени облаци бљештеће прашине и гаса који се простиру широм неколико свјетлосних година.

Сада је „Џејмс Веб“, најосјетљивији свемирски телескоп икада направљен, направио најпрецизнију и најдетаљнију фотографију познате свемирске структуре.

Астрономи су једва чекали да се телескоп позиционира како би ухватио добру перспективу да сними Стубове стварања, не само због величанствене љепоте фотографија, већ највише због онога што се у њима дешава.

Овакве структуре су познате као звјездана породилишта, пошто се у њима одвија процес формирање нових звијезда од околног гаса и прашине.

Тада долази до ерозије гаса и прашине у маглини под утицајем свјетлости новостворених звијезда.

Најбољи начин да видимо унутар маглине је помоћу инфрацрвене свјетлости која може да се пробије, јер се због своје дуже таласне дужине не расипа када дође у контакт са честицама прашине.

Умјесто тога, може да се пробије кроз прашину, што значи да инфрацрвени инструменти могу да виде кроз зидове свемирске прашине, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана