"Џејмс Веб" открио до сада најудаљенију галаксију

Срна
Foto: Наса

БИЈЕЉИНА- Свемирски телескоп "Џејмс Веб" открио је до сада најудаљенију и најстарију галаксију.

Свјетлост која је путовала више од 13,4 милијарде година да би стигла до Земље потиче из најраније и најудаљеније галаксије до сада откривене.

Дуга спектроскопска посматрања "Џејма Веба" толико су детаљна да истраживачи не само да могу измјерити удаљеност коју је свјетлост те галаксије прешла, већ и нека њена својства.

"Први пут смо открили галаксије старе само 350 милиона година након `Великог праска` и можемо бити потпуно сигурни у њихове фантастичне удаљености.

Пронаћи ове ране галаксије на тако невјероватно лијепим сликама посебно је искуство", истиче астроном Брент Робертсон са калифорнијског универзитета "Санта Круз".

Велики телескоп је, заправо, уочио четири галаксије на истом подручју посматрања, а подаци потврђују да двије галаксије спадају међу најудаљеније икада откривене, док су друге двије - још удаљеније.

Свјетлост ових објеката је врло слаба, будући да је "допутовала" са тако велике удаљености. Због ширења свемира, она је значајно растегнута у дужа.

"Џејм Веб" је најснажнији телескоп икад лансиран у свемир, а специјализован је за инфрацрвено и блиско инфрацрвено свјетло те дизајниран за откривање "црвеног помака" свјетла, преноси портал "Сајенс алерт".

Да би се добио поуздани "црвени помак", свјетлост треба раставити на саставне валне дужине, што је техника позната као спектроскопија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана