Двије верзије моћног система "С-500"

Срна
Foto: гс

МОСКВА- Руски систем "С-500", који се већ сада сматра доминантним у области противваздушне одбране, имаће (као и "С-400") двије верзије, и то једну за руску војску и другу за извоз.

Министарство одбране Русије не открива како ће се конкретно разликовати руске од продајних верзија "С-500".

"Модели за извоз разликују се од модела које користи руска војска. Конкретно, у њима се не користе технологије које су и даље државна тајна, а осим тога је редукован и низ функција. Другим ријечима, наши инжењери заштитиће своје најновије пројекте. Чак и ако купац расклопи наше системе С-500 на дијелове - неће открити ништа револуционарно", објашњава Виталиј Манкевич, предсједник Руско-азијског савеза индустријалаца и предузетника.

Максим Старчак, научни сарадник Центра за међународну и одбрамбену политику Универзитета Квинс, сматра да ће руска верзија за извоз "С-500" имати мањи домет радара, вјероватно за пар стотина километара.

"Руска војска ће, вјероватно, хтјети да њени авиони остану невидљиви на радарима извозне верзије С-500. Биће и других разлика између руске и стране верзије, али то питање ће разматрати Министарство одбране Русије са страним партнерима", наводи Старчак.

Индија, Кина и низ других партнера Русије могли би бити први купци "С-500". Војни стручњаци сматрају да је, такође, и Турска, која је чланица НАТО-а, на попису потенцијалних купаца овог система, будући да је купила и "С-400". Стручњаци претпостављају да је највећа предност система "С-500" у односу на еквиваленте стране производње радар великог домета.

Такође, овај систем има могућност да открива и уништава невидљиве авионе "Б-2", "Ф-22" и "Ф-35", али и балистичке ракете изван атмосфере и у блиском свемиру, као и хиперзвучне крстареће ракете и беспилотне летјелице. Струњаци претпостављају да ће извоз "С-500" почети тек када руска војска буде потпуно опскрбљена овим системима. Тај процес трајаће седам-осам година и тек ће 2028. Индија, Кина и Турска моћи да са Русијом потпишу уговоре о куповини "С-500".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана