Двије милијарде “насељивих планета” у нашој галаксији

Guardian
Двије милијарде “насељивих планета” у нашој галаксији

Шансе да смо сами у свемиру су скоро никакве, а ново истраживање показује да је слично и у нашој галаксији - широм Млијечног пута налази се најмање двије милијарде планета налик Земљи, сличне величине, са водом у течном стању на површини, које орбитирају око својих звијезда у такозваној “зони Златокосе” у којој није ни превише топло ни превише хладно за живот.

Тим астронома који је током четири године обрађивао велику количину података из Насиног Кеплер телескопа саопштио је да би најближа насељива планета могла да буде удаљена “само” 12 свјетлосних година од нас.

Ново истраживање објављено је у понедјељак и главни закључак тима који је предводио професор Ерик Петигура са Берклија, јесте да су планете на којима је могућ живот какав познајемо много чешће (и ближе) него што мислимо.

Процјењује се да само у нашој галаксији око сваке пете звијезде налик нашем Сунцу орбитира једна стеновита планета у “насељивој зони”, што значи да од својих звијезда добијају сличну количину свјетлости и топлоте као Земља од Сунца.

У нашој галаксији постоји око 100 милијарди звијезда, а чак 10 милијарди по карактеристикама (старости, величини, боји) подсјећа на Сунце.

Петигурин тим је у мору података које је прикупио телескоп Кеплер тражио планете које су до два пута већег пречника од Зермљиног и које орбитирају довољно далеко од своје звијезде да вода на њима не испари, али не толико далеко да пређе у чврсто стање. Обрађено је 150.000 звијезда, а пронађено је 3.000 “кандидата” међу планетама.

“Ово је прва процена учесталости планета налик Земљи које орбитирају око звијезда сличних Сунцу. Податак да би свака пета звијезда тог типа могла да има око себе бар једну такву планету је невјероватно важан, а сигурно далеко премашује очекивања и најопрезнијих астронома”, рекао је Субханџој Моханти, астрофизичар са лондонског Империјалног колеџа.

Он је навео да њихове анализе значајно увећавају шансе да тамо негдје постоји живот.

“Претходне анализе података су показале да црвени патуљци, најчешћа врста звијезда у галаксији, врло често имају око себе у насељивој зони планете сличне Земљи, а ново истраживање показује да је исто и са звијездама које су много сличније нашем Сунцу. Ово је додатни подстрек даљим мисијама у којима ће се истраживати атмосфере тих планета, које ће нам показати да ли су оне заиста насељиве, али и да ли у њиховим атмосферама постоје неки биолошки трагови постојећег живота”, рекао је Моханти.

Истовремено, Наса је објавила добру вест да Кеплер због проблема са жироскопом, који су онемогућавали правилно усмјеравање и фокусирање, неће завршити своју мисију послије само четири године у свемиру.

“Наши научници и инжињери су успјели да нађу рјешење и вјерујемо да ћемо повратити велики дио функционалности Кеплера, за који смо скоро помислили да смо потпуно изгубили. Веома смо узбуђени”, рекао је Бил Чаплин са Универзитета у Бирмингему.

Ако све буде ишло по плану, нова мисија под именом “К2” ће трагати за планетама око звијезда мањих од нашег Сунца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана