Два америчка астронаута заглављена на ИСС можда се неће вратити на Земљу до 2025.

Tanjug
Два америчка астронаута заглављена на ИСС можда се неће вратити на Земљу до 2025.

ВАШИНГТОН- Двоје америчких астронаута заглављених на Међународној свемирској станици (ИСС) од почетка јуна, а који су тамо стигли свемирским бродом "Старлајнер" компаније "Боинг", можда се неће вратити на Земљу до 2025. године због тога што није сигурно да је летелица безбједна за повратак, рекли су званичници НАСА.

Америчка свемирска агенција саопштила је у сриједу да испитује да ли би два астронаута могла да се врате на Земљу у летјелици америчке компаније "Спејсекс" умјесто у капсули "Старлајнера" која је оптерећена проблемима од лансирања прије више од два мјесеца, 5. јуна, пренио је Индепендент.
       
Астронаути су стигли на ИСС пре два мјесеца за, како је било планирано, осмодневну мисију.    
   
Као резултат тога, повећавају се шансе да ће се астронаути Буч Вилмор и Сунита Вилијамс вратити на Земљу у летјелици "Спејсекса", док ће се летелица Старлајнер вратити празна.
    
Вилмор и Вилијамс би могли да се врате на Земљу следећег фебруара. 
    
Компанија "Боинг" саопштила је у петак да и даље стоји иза свемирске летелице "Старлајнер" и да сматра да посада може безбедно да се врати на Земљу.
    
Компанија истиче да подржава захтјеве НАСА да се обаве додатна тестирања и анализе да би се утврдила безбедност летјелице.
    
Враћање астронаута у летелици "Спејсекса" био би велики ударац за "Боинг", наводи британски лист, подсјећајући да је лет у јуну био прва мисија посаде на "Старлајнеру" упућене на ИСС и да је требало да се такмичи са "Спејсексом" за уговоре са НАСА.
    
"Боинг" је саопштио прошле седмице да има губитак од 125 милиона долара у програму "Старлајнер".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана