Дронови-самоубице против руског “панцира”

Срна
Дронови-самоубице против руског “панцира”

ПЕНТАГОН - Војска САД развија нови тип дрон-самоубице великог домета који је специјализован за нападе на средства противваздушне одбране (ПВО), али још није ријешила проблем руског система ПВО “96К6 панцир С1”.

Амерички портал “Драјв” преноси да је војска САД недавно започела тестирање новог оружја које представља једну врсту војне тајне.

Ријеч је о пројекту перспективног дрона-самоубице који је тестиран у оквиру војне вјежбе “Еџ 21”, одржане на полигону у америчкој савезној држави Јута.

У вјежби су учествовале јединице Америчког ратног ваздухопловства и Корпус морнаричке пјешадије.

Дроновима-самоубицама требало је уништити циљеве који су се састојали од макете радара у саставу батерије ПВО, те централу везе и самоходно лансирно оруђе “96К6 панцир С1”.

Прва два циља су успјешно уништена дроновима, али је приликом навођења трећег дрона-самоубице на макету самоходног лансирног оруђа “96К6 панцир С1” дрон изгубио циљ из фокуса и пао поред макете која је представљала “панцир”.

Стручњаци НАТО-а признају да “панцир С1” представља велику опасност за западне снаге.

Они су посебну пажњу посветили руским искуствима у борби са беспилотним летјелицама приликом одбране авио-базе Хмејмим у Сирији.

Чувени руски хибридни ракетно-топовски противваздушни комплекс кратког домета “96К6 панцир С1” развијен је за борбу против борбених авиона и хеликоптера, али и за допунско обезбјеђивање осталих јединица ПВО.

Овај систем ђелује у свим метеоролошким условима без обзира на доба дана. Ракетама може гађати циљеве на даљини од 20 километара и на висини од 15 километара, док топовима покрива растојање до 5.000 метара.

Топови ђелују брзином од око 4.800 граната у минуту.

Захваљујући својој универзалности, овај систем може се употријебити и против копнених и циљева на води, преноси “Руска ријеч”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана