“Драгон” полетио у свемир

Танјуг
“Драгон” полетио у свемир

Кејп Канаверал - Први приватни произвођач ракета, калифорнијска компанија “Спејс икс”, лансирала је данас беспилотну свемирску летјелицу “Драгон” са залихама за Међународну свемирску станицу, преноси Танјуг.

Ово је први пут да једна приватна компанија пружа такву врсту услуге.

Овакве задатке обично обављају капсуле које припадају владиним астрономским агенцијама, као што су НАСА и ЕСА.

Ракета “Фалкон 9”, с капсулом без посаде, дугачка 54 метра, лансирана је из Кејп Канаверала, на Флориди, у 8:44 часова по средњоевропском времену.

Летјелица би требало да стигне до свемирске станице у четвртак, када ће, на раздаљини од 2,5 километра од Станице, демонстрирати капацитете својих система навођења, контроле и комуникације.

Уколико демонстрација буде успјешна, летјелици ће бити дозвољено да се у петак приближи Станици на десет метара. Астронаути на платформи ће тада роботизованом руком привући и “усидрити” брод.

Ова мисија је веома значајна јер означава велику промјену у начину на који САД желе да спроводе операције у свемиру.

НАСА покушава да у рутинске операције летова с људском посадом у ниској орбити Земље укључи и комерцијалну индустрију на сличан начин као што неке организације унајмљују специјализовано особље.

Преношење терета биће прва услуга коју ће пружати спољне компаније, а до краја деценије би требало да услиједи и превоз астронаута на Станицу и са ње.

Америчка свемирска агенција нада се да ће јој те промјене омогућити уштеду новца, који ће моћи да преусмери на мисије истраживања дестинација попут астероида или Марса. Међународна свемирска станица, заједнички пројекат САД, Русије, Јапана, Канаде, Бразила и Европе, удаљена је 390 километара од Земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана