До Мjесеца за само пар сати?

Dnevnik
До Мjесеца за само пар сати?

Погон који је, чини, се NASA тестирала на крају би могао да нам омогући да путујемо брзином готово једнаком брзини свjетлости.

Могуће је да је NASA успjешно тестирала облик свемирског лета који би људе могао да превози до Мjесеца за само неколико сати - и на крају нас доведе до тога да путујемо брзином готово једнаком брзини свjетлости.

Свемирска агенција наводно је изградила електромагнетски погон, коришћењем технологије која на основу тренутног разумjевања физике не би требало да буде могућа. То тврде корисници форума NASASpaceFlight.com. Неки од њих тврде и да су NASA-ини инжењери који раде на овом пројекту.

И док је технологија која стоји иза електромагнетског погона већ демонстрирана, резултате су оспорили појединци који не вјерују да би моглада ради. Али контролисана демонстрација у условима попут оних у свемиру могла би да буде довољна за почетак рада који би доказао да се пројекат може користити у пракси.

Иако се на форуму о овој технологији детаљно расправљало, потребно је да прође додатне рецензије, а резултати недавних NASA-иних експеримената такође још нису јавно објављени.

Уређај покреће објекте кроз свемир коришћењем магнета за стварање микроталаса који се шаљу кроз уређај и стварају потисак.

Ако се метода покаже успјешном, могла би да означи крај потребе за ношењем горива за пропулзију, што иначе представља огроман проблем јер ограничава брзину и удаљеност коју они који путују свемиром могу да пређу.

“Много је 'апсурдних' теорија које су током година научног истраживања постале стварност. Али, у скорој будућности “варп погон” ипак остаје сан”, поручила је NASA прошлог мјесеца на својим званичним страницама.

Према корисницима форума, технологија је тестирана у свемирском центру Џонсон. Прошле године NASA је потврдила да се тврдње Роџера Шојера који је изумио технологију чине истинитим. Међутим, за тестирања је тада коришћена мала снага и она нису спроведена у окружењу налик свемиру, а чини се да је у склопу нових тестирања то промијењено.

Један од научника укључених у пројекат рекао је да тражи начин да NASA-у ослободи проблема у вези са изградњом и преносом ракета.

“Мој посао само је наставак рада на рјешавању основног проблема који кочи свемирске летове којима управља човјек од завршетка програма “Аполло”. То је доступност економичне снаге и пропулзијске технологије које би нас ослободиле окова ракетне једначине”, закључио је Шојер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана