До краја слиједеће деценије највећа мистерија Европе биће позната?

Срна
До краја слиједеће деценије највећа мистерија Европе биће позната?

Јупитеров мјесец Европа већ дуго се посматра као врло изгледан кандидат за мјесто на којем би могао да се пронађе ванземаљски облик живота, јер научници вјерују да се испод ледене коре тог мјесеца налази велики слани океан.

Већ дуго перцепцију о могућем животу на Европи обликује чињеница да кроз њену кору у атмосферу излазе велики стубови паре под притиском, а научници су досад били увјерени да је ријеч о воденој пари.

Научници НАСА сад су први пут и директно открили присутност водене паре у Европиној атмосфери, те тиме одагнали и највеће сумње у то да Јупитеров сателит скрива воду испод површине.

Откриће је направљено коришћењем опсерваторије В. М. Кек на Хавајима, гдје је међународни тим стручњака анализирао хемијски систем атмосфере Европе користећи податке добијене спектрографом.

Тражили су одређене фреквенције инфрацрвеног свијетла које су повезане с присутношћу одређених типова молекула те су управо на тај начин пронашли и фреквенцију која је повезана с присутношћу молекула воде. То је уједно и први пут да је пронађен директан доказ постојања водене паре изнад површине Европе.

Дакле, присутност воде је потврђена, али у гасном агрегатном стању.

“Док још нисмо директно открили текућу воду, пронашли смо најбољу ствар, воду у облику паре”, каже Лукас Паганини, Насин планетарни научник.

Паганини и његов тим открили су да се ти извори водене паре која избија с површине Европе појављују једном у 17 дана. Али једном кад се догоди ерупција, онда се то догађа пуном снагом, односно ослобађањем 2.360 килограма материјала по секунди, што је довољно воде да се у неколико минута напуни олимпијски базен.

Научници сад још више вјерују да се испод ледене површине Европе налази океан, али постоји и још једно могуће објашњење за водену пару у Европиној атмосфери – плитки базени текуће воде испод ледене површине.

Насина недавно потврђена мисија на Европу – Клипер, требало би да попуни преостале рупе у том истраживању, односно да одговори на питање - да ли постоји текућа вода на Европи. Та мисија заказана је за 2025. годину.

Дакле, до краја идуће деценије највећа Европина мистерија биће нам позната.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана