До краја деценије "Воцап" и "Нетфликс" и на Мјесецу

Срна
Foto: Агенције

ЊУЈОРК - До 2028. године, уз помоћ интернет сателита који ће кружити око Мјесеца, астронаути ће моћи да користе комуникациону мрежу "Воцап", као и да гледају садржаје "Нетфликса".

На својим будућим мисијама, астронаути ће моћи да уживају у земаљским програмима захваљујући британској компанији "Инмарсат", која развија телекомуникације и џи-пи-ес навигациони систем за Мјесец.

"Можемо замислити набавку Нетфликса, а сигурно ћемо имати Воцап на Мјесецу", истиче Ник Шиви, потпредсједник стратешког програма у "Инмарсату".

За сљедећу деценију комерцијалне форме планирају свемирске мисије.

Предстојеће мисије Дејвид Паркер, директор Одјељења за истраживања роботике и људи у Европској свемирској агенцији, описао је као "систематско истраживање осмог континента".

"Мјесец је нека врста архиве у коју је смјештено 4,5 милијарде година историје Сунчевог система, али тешко да смо почели да откривамо ​​његове тајне", објашњава Паркер, а преносе научни портали.

"Инмарсат" на овом пројекту ради заједно са италијанском фирмом за свемирске системе "Телеспацио", канадском компанијом "МДА спејс анд роботикс" и оксфордским "Иновативним кампусом".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана