Дјевојчица се изборила за криогено замрзавање

Агенције
Дјевојчица се изборила за криогено замрзавање

Према одлуци Високог суда Енглеске и Велса у Лондону, дјевојчица из Велике Британије која је умрла од канцера, изборила се за право да буде криогено замрзнута.

Четрнаестогодишња дјевојчица писала је судији, објашњавајући да је жељела да добије шансу да "живи још мало" након борбе са ријетком врстом карцинома.

Пацијенткиња се посветила истраживању, и одлучила да се подвргне криогеном замрзавању – процесу који омогућава очување тијела на дужи временски период, с надом да ће наука и технологија у будућности довољно напредовати да може да врати смрзнуте људе у живот.

"Имам 14 година и не желим да умрем, али знам да ћу умријети. Сматрам да ће ми криогено замрзавање пружити шансу да се излијечим када се пробудим, макар то било и за неколико стотина година", написала је.

Девојчица је покренула легални судски поступак са циљем да њену мајку учини једином особом која ће имати дозволу да одлучи шта ће учинити с њеним тијелом када умре.

Родитељи дјевојчице су разведени, а њен отац првобитно се противио њеним плановима, пише Јаху.

Након приватног саслушања у Високом суду, судија Питер Џексон у октобру је донио пресуду у корист дјевојчице.

Пацијенткиња је била сувише болесна да се појави на рочишту, након чега је умрла, а њени посмртни остаци накнадно су однијети у САД и тамо криогено замрзнути.

Случај је откривен јавности тек ове недјеље, у складу са дјевојчином жељом да се не открива идентитет особа упетених у њега.

Дјевојчица у посљедњих осам година живота није проговарала са својим оцем који је доводио у питање дјелотворност криогеног смрзавања.

"На страну суманута цијена... Чак и да третман буде успјешан, а она опет враћена у живот за, рецимо, 200 година, ниједан њен рођак неће бити жив. Такође није искључено да би могла да изгуби памћење", рекао је њен отац судији.

Он се у међувремену предомислио, истичући да поштује одлуку своје ћерке.

Ово је први случај такве врсте у Великој Британији, који је судија описао као "трагичан спој" дечије болести и породичног конфликта, хвалећи "храбар начин" на који се пацијенткиња суочила са ситуацијом.

"Не чуди да је овај случај једини такве врсте са којим се судство у Великој Британији – а вјероватно и у свијету - до сада суочило. Ријеч је о једном од нових питања који развој науке ставља пред закон - можда највише управо пред породични закон", рекао је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана