Дио воде на Земљи је старији од Сунца

Daily Mail
Дио воде на Земљи је старији од Сунца

Вода која се налази у океанима на Земљи старија је од Сунца, због чега научници сматрају да су велике шансе да живот постоји још негдjе у свемиру.

Откриће сугерише да је вода врло чест састојак у облацима прашине и гаса из којих се рађају звјездани системи.

Вјерује се да је Сунце старо 4,5 милијарди година, али вода на Земљи можда се формирала прије тога и то у виду сићушних кристала леда који су лебдјели у далеком свемиру.

Професор Тим Херис са Универзитета у Ексетеру каже: „Знамо да је вода кључна за развој живота на Земљи, али могуће је да је она потекла из неког другог краја у свемира. Откривањем порекла древне воде на Земљи можемо доказати да Сунчев систем није јединствен у свемиру и да егзопланете можда имају право обиље воде. То отвар могућности да на некој од њих постоје услови за живот".

Међународни тим научника, који је предводио Илсидор Кливс са Универзитета у Мичигену, проучавао је древне остатке леда очуваног у кометама и астероидима из раног периода Сунчевог система.

Користећи компјутерске симулације, они могу да покажу да је вода у океанима и она у узорцима метеорита и комета носила исти хемијски отисак старији од коначног изгледа Сунчевог система.

Вода садржи висок ниво деутеријума – тешког водоника, који има више неутрона у свом језгру, што се само може објаснити међузвјезданим порјеклом.

То значи да је барем један дио воде у Сунчевом систему старији од Сунца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана