Давалц сперме преносио болест на дјецу

Aгенције
Давалц сперме преносио болест на дјецу

Копенхаген - Сперма једног даваоца са опасном насљедном болешћу у Данској употребљена је за вјештачку оплодњу 43 жене, а десеторо дјеце је наслиједило болест, јавиле су агенције.

Данска ће пооштрити прописе за рад банки сперме и клиника за вјештачку оплодњу, након што једна банка сперме није одговарајуће реаговала када је откривено да један од давалаца болује од опасне насљедне болести, преносе дански медији.

Банка сперме Нордиск Криобанк добила је информацију да један од њихових давалаца можда болује од Неурофибромитозе тип 1 (НФ1), али су и послије тога његовом спермом оплођене двије жене у Данској, при чему је једно од рођене дјеце наслиједило ту болест.

Иначе, прије откривања да болује од НФ1, спермом овог даваоца оплођено је око 40 жена у Данској, Норвешкој и Шведској, а од тог броја само у Данској се родило најмање деветоро деце са овим озбиљним и непредвидивим обољењем.

Због тога је Данска управа за здравље добила налог да пооштри контролу процедура у банкама сперме и клиникама за оплодњу, а одлучено је и да ће од сада спермом једног даваоца моћи да се оплоди највише 12 жена у Данској, умјесто 25, како је било до сада.

Банке сперме и клинике за оплодњу ће, такође, бити дужне да одмах, без чекања на потврду резултата, стопирају коришћење сперме давалаца за које се јави и најмања сумња на насљедне болести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана