Данас је пола вијека од прве шетње свемиром

Агенције
Данас је пола вијека од прве шетње свемиром

Русија данас обиљежава 50 година од када је, током лета свемирског брода "Восход 2", совјетски космонаут Алексеј Леонов изашао из летјелице и постао први човјек који је "прошетао" свемиром.

Леонов, сада осамдесетогодишњак, са истим жаром каже да је "плутао у дубоком црнилу са звијездама свуда наоколо и заслијепљујућим Сунцем".

Динамични космонаут увијек са осмијехом на лицу прихвата титулу "првог пјешака у свемиру". Леонов има своју верзију догађаја који је описао као "купање у простору, као морнари у океану".

Совјетски Савез је прије 50 година имао "свемирску превласт" у односу на САД после Јурија Гагарина, првог човјека који је 12. априла 1961. године полетио у свемир. СССР је желио да сачува ту превласт.

Леонов је рекао да га је оснивач свемирског програма Совјетског Савеза, чувени Сергеј Корољев изабрао за нову мисију пошто је већ возио неколико свемирских уређаја и стекао добре оцјене током те обуке.

"Корољев ме је изабрао и због тога што сам и сликар, што је веома ријетко међу астронаутима", сјећа се Леонов који је прошао интензивну обуку од 18 мјесеци.

Леонов је 18. марта 1965. године заједно с колегом Павелом Белијајевим полетио у свемир ракетом "Восход 2". Налазио се 498 километара изнад Земље, односно 180 километара више него што је било првобитно предвиђено за његов излазак у свемир.

Послије сат и по времена боравка на тој висини, Леонов улази у ваздушну комору ракете. Послије губитка херметизације, Леонов отвара поклопац коморе и открива свемир "с неподношљивим сјајем Сунца".

"Снимио сам Земљу, савршено округлу, Кавказ, Крим и Волгу. Било је величанствено, као на сликама Роквела Кента", првог америчког сликара познатог по чистим линијама и меким бојама, рекао је Леонов, који је по повратку у ракету нацртао неколико цртежа.

"Тада сам имао на уму Лењинове ријечи: 'Универзум нема границе, ни вријеме ни простор'", додао је чувени космонаут који је током 12-минутног боравка у свемиру изгубио шест килограма.

Британски редитељ Стенли Кјубрик искористио је снимке куцања срца космонауту за свој антологијски филм "2001, Одисеја у свемиру".

Леонов је 1975. године био командант посаде "Сојуза 19" која је учествовала у првој свемирској сарадњи измедју САД и Совјетског Савеза, прије краја Хладног рата.

Леонов има умирујуће ријечи о садашњој кризи између Русије и САД због Украјине.

"Међу астронаутима никада није постојала граница. Кад то схвате и политичари, наша планета ће бити другачија", закључио је насмијани космонаут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана