“Да Винчи” оперише све чешће

Агенције
“Да Винчи” оперише све чешће

Вашингтон - У болницама у САД све чешће оперише посебан хирург са неколико руку који се зове “Да Винчи” - ријеч је о роботу који је само прошле године употребљен у више од 370 000 операција, преносе агенције.

Када се томе додају операције овог “вишеруког” хирурга у другим земљама, циФра се пење на готово пола милиона - троструко више него прије четири године.

И док многи љекари поздрављају употребу робота, тврдећи да им је тако много лакше да учествују у операцијама, критичари тврде да није занемарљив број проблема до којих долази након операција које врши “Да Винчи”.

Становник Чикага Хуан фернандез умро је од компликација послије операције уз помоћ робота.

Здравље му се погоршавало, имао је инфекцију која се проширила и узроковала његову смрт.

Током операције на слезини фернандезу су случајно засјечена цријева.

Његова породица се обратила суду и добила поравнање.

Хирургу који га је оперисао то је била прва операција уз помоћ робота “Да Винчи”.

Готово четвртина америчких болница има бар један уређај “Да Винчи” који се користи у операцијама на простати, жучној кеси, цријевима, срчаним залисцима, као и у трансплантацијама органа.

Хирурзи кажу да их сједење за командама робота испред компјутерског монитора много мање замара од стајања у операционој сали.

Такође, роботизовани “хирурзи” нису подложни подрхтавањима руку, кажу стручњаци и објашњавају да је прецизност и перФекција подвезивања крвних судова и руковања ткивима - апсолутна.

Присталице роботизоване хирургије стичу да пацијенти могу раније да одлазе на кућно лијечење него послије операција са већим резовима.

Неки хирурзи кажу да је овај метод нарочито погодан за операције на веома гојазним особама.

Многе америчке болнице агресивно рекламирају робитизоване операције, а неки љекари кажу да пацијенти све чешће траже да буду оперисани на тај начин.

Међутим, поједини аналитичари здравствене политике страхују да ту популарност више подстичу рекламе него убједљиви докази да је роботизована хирургија боља за пацијенте.

Истовремено, Агенција за контролу хране и лијекова у САД отворила је истрагу због повећаног броја извештаја о невољама са роботом “Да Винчи”.

У многима од тих случајева пацијенти нису били повријеђени, али било је неколико озбиљних проблема.

Већина љекара наводи да су компликације могуће у свим врстама хируршких интервенција и да, за сада, нема чврстих доказа да су оне чешће у роботизованим операцијама - наводе амерички медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана