Да није птица, комарци би били ко роде!

Агенције
Да није птица, комарци би били ко роде!

Сва је прилика да птицама треба да захвалимо што су данашњи инсекти углавном ситна створења, а не чудовишта са крилима широким један метар.

Научници, наиме, тврде да су инсекти у својој еволуцији кренули правцем који фаворизује мали раст, како би могли лакше да маневришу у ваздуху и тако се заштитили од својих највећих непријатеља - првих птица које су се развиле од диносауруса.

Током историје наше планете, џиновски инсекти су постојали током периода у којима је атмосфера била богата кисеоником - а прије 300 милиона година имали су распон крила од око једног метра.

Највеће размере достигли су током касног периода карбона и раног периода перма. У то вријеме, небом су владала џиновска летећа бића налик данашњим вилиним коњицима, с распоном крила и до 1,5м.

Верује се да је оволики раст инсеката омогућио висок ниво кисеоника у атмосфери. Он је инсектима допуштао да кроз мале цијеви за дисање (трахеје), које користе умјесто плућа, усисају довољно кисеоника за одржавање овако велике тјелесне масе.

Максимална величина инсеката пратила је ниво кисеоника и у другим периодима Земљине историје, смањујући се и повећавајући се у складу с тим колико је ваздух погодан за дисање, показују резултати до којих су дошли амерички истраживачи.

Током ере диносауруса нешто се, међутим, промјенило: појавиле су се птице.

Ваздушне битке из доба кредеПтице против инсеката

- Негдје при крају доба јуре и на почетку доба креде, прије око 150 милиона година, изненада је наступио обрт: ниво кисеоника је порастао, али инсекти су се смањили, а то се врло упадљиво поклапа са еволуцијом птица - тврди др Метју Клефам, руководилац студије на ову тему, спроведене на Универзитету Калифорније у Санта Крузу.

Са птицама које их лове, потреба за лаким маневрисањем у ваздуху постала је покретачка сила еволуције инсеката, а то је (на нашу срећу) ишло у прилог њиховим мањим размјерама.

Ограничени докази којима располажемо указују да се величина инсеката смањила када су небом, у позном тријасу, завладали летећи рептили, птеросауруси, док је до другог смањивања дошло при крају периода креде, прије око 90 милиона до 65 милиона година, што др Клафам приписује све бољим летачким способностима и већој специјализацији птица, које су у то доба већ почеле да подсјећају на данашње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана