Да ли свијету прети нови Ел Нињо?

NASA
Да ли свијету прети нови Ел Нињо?

Сваких десет дана сателит "Јасон-2", који су послали заједно у свемир NASA и Француска Свемирска Агенција, прати океане свијета и промјене на површини, дубину воде, топлоту у горњим слојевима... Ових дана "Јасон-2" биљежи чудне промјене и оне јако личе на оне из 1997. године.

С обзиром да је 70% наше планете покривено океанима, активност овог сателита је кључна за глобалну прогнозу времена и климе. Зашто ова ситуација личи на ону из 1997. сазнајте у овом истраживање Насе.

"Комбинација података који се односе на површину воде и температуру јако ме подсјећа на то како је Пацифик изгледао у прољеће 1997," рекао је Бил Пацерт, стручњак за климу у Насиној "Jet Propulsion " лабораторији. "Испало је да је то била најава великог Ел Ниња."

Нови ScineceCast видео истражује да ли се заиста нови Ел Нињо ствара у Тихом океану.

"Не можемо да будемо сигурни да ће се Ел Нињо створити током 2014, нити колико ће велики да буде," опрезан је Мајк Мекфаден из NOAA "Pacific Environmental Research Laboratories " у Сијетлу, "али подаци које је послао Јасон-2 подржавају теорију да се ставра Ел Нињо коју је прошлог мjесеца објавио NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration)."

Оно што је Јасон-2 видио је серија "Келвинових таласа" – масивних промјена у нивоу мора, које се догађају дуж цијелог Пацифика, од Аустралије до Јужне Америке. Ти таласи би могли да буду најава Ел Ниња.

Оба феномена, Келвинови таласи и Ел Нињо, повезани су са вјетром. Пацифички вјетрови – пасати - дувају с истока на запад и "гурају" сунцем загријане површинске воде ка Индонезији. Резултат тога је да је ниво мора близу Индонезије 45цм виши него близу Еквадора. Научници то појаву зову "врући базен" и то је највећи резервоар топле воде на нашој планети.

Ипак, ти вјетрови се притаје на пар дана или недјеља и онда се тај повишени ниво воде "враћа" ка Америкама. "То је Келвинов талас," рекао је Мекфаденн. "И то није необично да се догоди пар пута сваке зиме."

Ел Нињо се дешава када пасата нема - не пар дана - већ више мјесеци. Тада Келвинови таласи прелазе Пацифик у каравану, подижу ниво мора и напуштају топле екваторијалне воде.

Осмог маја "National Centers for Environmental Prediction” прогнозирао је да постоји 65% вјероватноће да се Ел Нињо формира током љета 2014.

"Ел Нињо из 1997/98 био је школски примјер," присјећа се Пацерт. "Тада смо податке добијали од сателита TOPEX/Посеидон, претходника Јасона-2. Мапа океанске површине показала је велики скок – ниво воде био је виши 10цм него што је то нормално, а вода се помjерала дуж екватора од Аустралије до Јужне Америке."

"Исти образац понавља се и 2014," каже Мекфаден. "Серија Келвинових таласа створена локалним западним вjетровима у западном Пацифику који су почели да дувају средином јануара крећу се на исток. Промjена је настала када су пасати почели да се буде у свом редовном термину – средином априла."

Стручњаци за океан и атмосферске промене у NOAA и NASA пажљиво прате пасате.

"Биће много јасније током слиједећа два до три мјесеца да ли су све ове промјене најава за велики Ел Нињо, или њега неће бити уопште. Јасон-2 је изузетно поуздан у праћењу Келвинових таласа. А они ће нам рећи истину," каже Мекфаден.

Ел Нињо

Ел Нињо је глобални атмосферско-океански феномен који настаје услијед флуктуација праваца вјетрова и температуре воде у тропском дијелу Тихог океана. Сам термим „Ел Нињо" у шпанском језику значи „мали дјечак" и односи се на малог Исуса, јер се ефекти Ел Ниња највише осјећају око Божића. Термин „Ел Нињо" је први пут употријебљен у научној јавности 1892. године, када је капетан Камило Карилона на конгресу географског друштва у Лими извјестио да топлу струју рибари и морепловци око Перуа зову „Ел Нињо". Током готово цијелог ХХ вијека сматрало се да је Ел Нињо локални феномен и до 1982/83. године није било знатног интереса научне заједнице. Током 1998. је забиљежен један од највећих Ел Ниња током којег је изумрло око 16% коралних гребена на планети. Од тада се посвећује доста пажње изучавању Ел Ниња. Ел нињо се појављује у периодима од двије до седам година бар посљедњих триста година; већином су у питању феномени слабијег интензитета. Јак Ел Нињо се појавио између 1790-93, 1828, 1876-78, 1891, 1925-26, 1982-83, и 1997-98. Новија Ел Ниња су се десила 1986-87, 1991-92, 1993, 1994, 1997-98, 2002-03 и 2006-07.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана