Да ли су све планете Сунчевог система икада биле у истој линији?

GS
Foto: YouTube

Док планете Сунчевог система лутају око Сунца, понекад се неколико њих може чинити поравнато на небу.

За почетак, орбите планета су све нагнуте под различитим угловима у односу на екватор Сунца. То значи да, када се планете чине поравнате на небу, у стварности вјероватно нису постављене у равну линију у 3Д простору, рекао је Артур Косовски, астрофизичар са Универзитета у Питсбургху, за Ливе Сциенце.

"Концепт планетарног поравнања више је о визуелном изгледу из наше перспективе на Земљи него о било каквом значајном физичком поравнању у простору", рекла је Никита Маданпал, астрофизичарка са Универзитета у Витватерсранду у Јужној Африци, за Ливе Сциенце.

Планетарни сусрет је када се двије или више планета чини блиским једна другој из наше перспективе на Земљи. Важно је напоменути да планете заправо никада нису близу једна другој. Чак и када се двије планете чине поравнате некоме на Земљи, оне су и даље изузетно удаљене једна од друге у простору, напомиње Планетарy Социетy.

Дефиниција колико близу планете могу изгледати да би се сматрале поравнатима није добро дефинисана, рекао је Вејн Баркхаус, астрофизичар са Универзитета у Северној Дакоти, за Ливе Сциенце. Свака таква дефиниција укључивала би "угловне степене", начин на који астрономи мјере привидну удаљеност између два небеска објекта на небу.

Ако измјерите удаљеност око цијелог хоризонта, то би износило 360 степени. Да бисте добили представу о енормности хоризонта, пун Мјесец захвата само пола степена према Лас Кумбрес Опсерваторији у Голети, Калифорнија.

У књизи "Математички астрономски залогаји" (Вилман-Бел, 1997), Жан Мију, белгијски метеоролог и аматерски астроном, израчунао је да се три најунутрашње планете - Меркур, Венера и Земља - "поравнају унутар 3,6 степени у просјеку сваких 39,6 година", рекао је Баркхаус.

Поравнање више планета захтијева вријеме. Према Мију, "свих осам планета ће се поравнати унутар 3,6 степени, сваких 396 милијарди година", рекао је Баркхаус. "Што значи да се никада није догодило и неће се догодити, пошто ће Сунце постати бијели патуљак за отприлике 6 милијарди година од сада. Током овог процеса, Сунце ће постати црвени џин и проширити се да прогута и Меркур и Венеру, и вјероватно и Земљу. Тако ће у нашем соларном систему остати само пет планета."

Шансе су лошије за све осам планета које се поравнају унутар 1 степена неба. Према Мијуу, "ово ће се догодити, у просјеку, сваких 13,4 хиљаде милијарди година", рекао је Баркхаус. Да би смо направили поређење, свемир је стар око 13,8 милијарди година.

Ако сматрате да су осам планета поравнате ако су у истом дијелу неба широком 180 степени, сљедећи пут када ће се то догодити је 6. маја 2492. године, према Кристоферу Бејру, ванредном професору физике на А&М универзитету у Западном Тексасу. Посљедњи пут када су осам планета биле груписане унутар 30 степени био је 1. јануара 1665. године, а слиједећи пут ће бити 20. марта 2673. године, према Националној соларној опсерваторији на планинском врху Сакраменто, Калифорнија.

Маданпал је примјетио да планетарна поравнања готово немају значајне физичке ефекте на Земљи, преноси Телеграф.

"Једини утицај на живот на Земљи током поравнања је диван приказ видљив на небу", додао је Баркхаус. "Нема опасности од појачаних земљотреса или сличних ствари. Промена у гравитационој сили коју ће Земља доживјети због било каквог планетарног поравнања је занемарљива."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана