Да ли сте ноћна птица или устајете са првим зрацима сунца зависи од ваших гена

Daily Mail
Да ли сте ноћна птица или устајете са првим зрацима сунца зависи од ваших гена

Да ли више волите да лежете рано и будите се у зору или да остајете будни до касно и спавате до пола, слиједећег, дана зависи и од ваших гена, кажу истраживачи.

Експерти вјерују да наши гени одређују да ли смо шеве или сове.

Неурогенетичар др Луис Птацек са Универзитета Калифорнија каже да разумијевање нечијег хронотипа - времена када у дану функционишемо најбоље - нам може помоћи да живимо здравије.

Птацек је рекао за BBC: "Свиђало се то нама или не, наши родитељи нам говоре када да идемо на спавање - на основу гена које су нам пренијели."

Сви имамо унутарње циркадијанске сатове - наш главни сат је направљен од хиљаду нервних ћелија смјештених у хипоталамусу.

Хипоталамус контролише различите врсте телесних функција - од отпуштања хормона до регулисања наше температуре и уноса воде. Овај унутарњи сат се ресетује свакодневно.

Обзиром на то да дан траје 24 сата, очекивали бисте да сви функционишемо према сличном распореду али није тако. Зато постоје шеве и сове.

Људи који лијежу касније, тзв. сове, имају различиту мутацију једног гена.

Рик Нујбиг, професор фармакологије из Мичигена, је екстремни примјер шеве: "Људи из Европе, са којима комуницирам примећују како добијају од мене мејлове увијек рано ујутру. Такође ујутру волим да посматрам птице. Мајка нас је увијек будила рано ујутру када смо кретали на одмор и ево, и моја ћерка вјежба рано изјутра."

"Ако је ваш сат брз онда волите да радите ствари ујутру а ако је спор, онда ствари радите касније", објашњава професот Дерк Џан Дијк, који је радио ово истраживање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана