Да ли сте чули за „пенис-змију?

Б92
Да ли сте чули за „пенис-змију?

Можда вас латински назив „Atretochoana eiselti" неће много заинтересовати, али надимак „пенис-змија" свакако вас неће оставити равнодушним.

Необична и веома ријетка животињска врста откривена у Бразилу захваљујући свом изгледу добила је неславан надимак „пенис-змија". Међутим, уопште није ријеч о змији, иако откривено створење подсјећа на њу, преноси „Хуфингтон Пост".

Ријеч је о изузетно реткој врсти водоземца без удова, који због широке, заобљене главе на врху густог, меснатог тијела, подсећа на пенис. Шет примјерака ове врсте, чији прави назив на латинском гласи „Atretochoana eiselti", откривено је први пут у новембру прошле године у Бразилу, гдје су инжењери градили брану на ријеци Мадеира.

Биолог Џулијан Тупан проучавао је необичну врсту и закључио да осим ногу, ови водоземци немају ни плућа, већ дишу помоћу своје коже. „Од шест пронађених примјерака, један је угинуо, троје је враћено у природу а два водоземца задржали смо због проучавања", казао је Тупан британском листу „The Sun ".

„За сада мислимо да дишу преко коже и да се вjероватно хране ситним рибама и црвима, али још ништа није доказано. Амазон је кутија изненађења када су у питању рептили и водоземци. Бројне ствари тек треба да буду откривене", казао је Тупан.

Национални природњачки музеј Велике Британије до сада је тврдио да не постоје живи примjерци врсте „Atretochoana eiselti", па је ово откриће дочекано са радошћу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана