Да ли Плутон треба да буде планета или не?

Huffington Post
Да ли Плутон треба да буде планета или не?

Када су астрономи рјешили да Плутону одузму статус планете 2006. године, дјеца и одрасли направили су поприличну гужву због те одлуке. Поједина дјеца чак су слала писма планетаријумима жалећи се на одлуку.

 „Зашто мислите да Плутон више није планета? Плутон је моја омиљена планета. Плутон јесте планета!“, написао је у писму директору планетаријума Хајден, Нилу деГрас Тајсону, један дечак.

А сада се чини као и да се поједини астрономи премишљају. Током дебате одржане у Харвард-Смитсонијан Центру за астрофизику, три стручњака за планетарну науку расправљала су о томе да ли Плутон треба да буде сматран планетом.

Др Гарет Вилијамс из Центра за мале планете на Кембриџу изјавио је да се ово ледено тијело не квалификује за статус планете, али др Димитар Саселов, директор Харвардове иницијативе о поријеклу живота сматра супротно. А др Овен Џинџерич, професор астрономије на Харварду тврди да одређивање тога шта је планета није на научницима.

„То шта је планета је ријеч која се током година променила. Сасвим је наивно мислити да можемо да одређујемо шта је планета, а шта не“, изјавио је.

Познати научник Бил Нај није присуствовао конференцији, али „дугогодишњи фан Плутона“ је своје виђење цијеле приче дао за сајт „Huffington Post„:

„Ако астрономи желе да назову Плутон планетом, ја немам ништа против тога. Уколико је то пут који изаберу, вjерујем да ће додати још пар објеката који имају довољно гравитације да буду сферичног облика тој класификацији. Волим Плутон као и свака друга особа, али он има другачије поријекло од традиционалних планета и орбита у традиционалној равни. Можда може бити интересантно именовати ан стотине нових (веома старих) планета, аил немам ништа ни против 8 „традиционалних“ планета и стотина „Плутоида“. Ови објекти су тамо и имају карактеристике које имају без обзира на то како их називамо. Али знам, људи могу бити прилично страствени по том питању“.

Шта је заправо планета? Судећи по дефиницији коју је установила Интернационална унија астронома, планета је небеско тијело која испуњава три критеријума: округло је, орбитира око Сунца и врши гравитациону доминацију на своје окружење, „чистећи комшилук од других тијела око своје орбите“.

Плутон не испуњава посљедњи критеријум, с обзиром да се око њега налазе објекти сличне величине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана