Да ли је вино заиста добро за срце?

Aгенције
Да ли је вино заиста добро за срце?

Љекари већ неко вријеме препоручују вино као идеалну превенцију срчаних обољења. Међутим, многи сумњају у корисност тог „лијека".

Наиме, један од истраживача са Универзитета у Конектикату недавно је отпуштен јер је наводно лажирао резултате испитивања утицаја вина на здравље кардиоваскуларног система који су касније објављени у многим журналима.

Истраживач је проучавао ефекте ресвератрола, моћног антиоксиданса који се налази у црвеном вину и ком се приписују љековита својства попут смањивања нивоа лошег холестерола, заштита крвних судова, умањивање ризика од упале, па чак и од дијабетеса и гојазности.

Један од љекара из Џоан Тиш центра за здравље жена у Њујорку, Ника Голдберг, сматра да је погрешна препорука да се алкохол уноси као лијек.

„Вино вам неће помоћи да спријечите појаву срчаних обољења. Међутим, можете антиоксидансе пронаћи у многим другим намирницама. Највише их има у боровницама и нару, а уз то ћете избећи штетни алкохол. Нећете погријешити ни ако одаберете било које обојено воће и поврће.

Обогатите исхрану црвеним, жутим и наранџастим плодовима јер доказано имају више антиоксиданаса", објашњава она.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана