Да ли је страх од клонирања оправдан?

Дојче веле
Да ли је страх од клонирања оправдан?

Научници у САД први пут су успјели да клонирају људске ћелије. Вијест доноси наду за лијечење многих болести, али и страх од клонирања. Католички бискупи из Њујорка већ су упозорили на „производњу људских бића".

Покушаји да се клонира људски ембрион до сада су били неуспјешни, али научници у Портланду сада су успјели да сруше и ту баријеру. Тим биолога узео је материјал из ћелије коже дјетета које је патило од генетског обољења, и спојио га са донираном јајним ћелијом. Тако су направили људски ембрион који је генетски идентичан са обољелим дететом, и затим из ембриона извадили матичне ћелије.

Вођа тима, доктор Шухрат Миталипов, сматра да нова метода неће довести до стварања људских клонова. Истовремено, стварање матичних ћелија помоћи ће у лијечењу тешких болести, каже он за британски Телеграф: „Ове матичне ћелије су веома младе, непрограмиране ћелије, и имају капацитет да постану било који други тип ћелије. Наш задатак је да у лабароторијским условима створимо оне ћелије које су пацијенту потребне, на примјер неуроне, ћелије јетре или крвна зрнца, и да их затим пресадимо у пацијента."

Очекивано, али опасно

И док се преко Атлантика достигнуће Миталиповог тима слави као научна сензација, за њемачке научнике ова вијест је очекивана. Готово исти поступак коришћен је још прије 16 година, за клонирање овце Доли. „Научници су већ и у прошлости успјели да истим поступком произведу матичне ћелије код сисара", каже Оливер Бристле, истраживач матичних ћелија са Универзитета у Бону. „Ново је то што та процедура заиста функционише и код људи", додаје он.

Овца Доли успешно "створена" још прије 16 година у Единбургу Бристле је скептичан према резултатима колега из Америке. Наглашава да постоје и алтернативе коришћењу ембрионалних ћелија. Осим тога, њихову технику прате бројне тешкоће: „Да би се започело са поступком, неопходно је да се донирају јајне ћелије. Ту постоји посебна проблематика, постоји ризик од искоришћавања донаторки, али опасност по здравље."

У Њемачкој је клонирање забрањено. Али страхови од узгајања људи и вјештачких беба остају. Јер, постоји могућност да клонирање у појединим дјеловима свијета постане стварност, упозорава стручњак из института „Макс Планк" Ханс Шелер: „Сада је заиста неопходно да се сви договоримо, на свјетском нивоу, тако да ником не падне на памет да покуша да ембрион врати у материцу жена."

Ипак, чак и тим биолога из Портланда сматра да је мало вјероватно да би њихов ембрион заиста могао да се развије у људско биће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана