Да ли је пријатељ пријатељу далеки рођак?

Танјуг
Да ли је пријатељ пријатељу далеки рођак?

Људи бирају пријатеље који су им генетски слични и то је толико изражен тренд да постоји велика шанса да у друштву имамо даље рођаке, тврде научници.

Научници су спровели испитивање на 1932 особе и упоредили парове пријатеља који нису у родбинским односима са паровима потпуних странаца. Они из истих друштвених кругова имали су заједнички један проценат гена, много виши број у односу на оне које су дјелили са странцима.

Иако се један проценат не чини много за генетичаре је то велики број, рекао је један од аутора студије обљављене у листу Proceedings of the National Academy of Sciences, професор Николас Кристијакис.

"Некако успијевамо да, и поред огромног броја могућности, за пријатеље изаберемо људе који су нам слични", рекао је он.

Већина испитаника били су бијелци и европског поријекла. Занимљиво је да су пријатељи генетски најсличнији када је ријеч о осјећају мириса а најразличитији када је ријеч о генима који утичу на имунитет.

Стручњаци још увијек не умеју да објасне зашто се ово дешава али вјерују да постоји шанса да се најлакше спријатељимо са онима који воле исте мирисе као ми - попут ароме кафића.

С друге стране, различитост имуно система може да побољша преживљавање у групама пријатеља тако што не долази до ширења опасних патогена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана