Да ли је ово први диносаурус који је ходао Земљом?

Blic.rs
Да ли је ово први диносаурус који је ходао Земљом?

Не већи од лабрадора, са репом дужине једног метра, “nyasasaurus parringtoni” је планетом лутао прије више од 240 милиона година. Научници кажу да је ова животиња можда први познати диносаурус на свијету.

Палеонтолози су анализирали кости “њасасауруса”, за кога сматрају да је најстарија врста диносауруса, који је живио између 10 и 15 милиона година прије најстаријег познатог диносауруса.

- Ако њасасаурус парингтон није први диносаурус, онда је свакако његов најближи рођак до сада - каже Стерлинг Несбит, истраживач на Универзитету у Вашингтону. 

Британски и амерички тим истраживача је од шест пршљенова и рамене кости, ископаних у Танзанији тридесетих година прошлог вијека, сада успио да реконструише неке карактеристике њасасауруса. Био је тежак између 20 и 60 килограма, стајао је усправно, висина му је била око метар и имао је рогове, што је типична појава код раних диносауруса.  

Име њасасаурус парингтон потиче од имена језера Њаса, такође познатог као језеро Малави, у Африци, које се налази у близини мјеста ископавања фосила.

 У време када је њасасаурус живио, у средњем тријасу, континенти су били спојени у гигантску копнену масу познату као Пангеа. Танзанија је тада била дио Африке спојене са Јужном Америком, Антарктиком и Аустралијом у јужном дијелу суперконтинента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана