Да ли је ово наш први контакт са ванземаљцима?

Агенције
Да ли је ово наш први контакт са ванземаљцима?

Необјашњиви налети радио таласа, које тренутно истражују аустралијски научници, могли би да воде поријекло од ванземаљских облика живота, пише “News.com.au”.

Тим аустралијских научника ради на одгонетању поријекла радио таласа чији налет у трајању од пар милисекунди носи онолико енергије колико Сунце ослободи за мјесец дана, пише “New Scientist”.

У протеклих 15 година радио-телескопи забиљежили су 10 оваквих налета, а феномен је први пут привукао пажњу научника прошле године, када је телескоп у Новом Јужном Велсу забиљежио посљедњи од њих.

Тада је одлучено да се темељно анализирају и старији подаци, који су открили још 9 оваквих случајева.

Оно што их чини толико необичним је што је садржилац за период кашњења између доласка првог и посљедњег таласа сваког праска увијек исти –износи 187.5. За овај математички феномен научници још увијек немају објашњење.

Изузетно катко трајање праска, као и разлика између таласа најниже и највише фреквенције указују на то да налети воде поријекло од малог извора - највише пар стотина километара у пречнику, који је врло удаљен, највјероватније у другој галаксији.

Водећи научници истраживања, Мајкл Хипке са Института за анализу података “Neukirchen-Vluun” у Њемачкој и Џон Лернд са Хавајског универзитета, закључили су да могућност да математички феномен представља случајност износи 5 према 10.000.

Према њиховом мишљењу, могуће је да ову појаву не разумијемо због ограничености садашњег људског знања – може се десити да нисмо довољно напредовали на пољу изучавања физике.

С друге стране, ову појаву могао би да узрокује и неки шпијунски сателит чије присуство до сада није забиљежено, или форма ванземаљског живота која покушава да задобије нашу пажњу и оствари контакт са нама.

Није искључено ни да је у питању неки уобичајен, земаљски извор. Прије пар мјесеци установљено је да је сигнале које је телескоп Спаркс забиљежио 2010. године емитовала – микроталасна рерна из оближње кухиње.

News.com.au”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана