Да ли је ово енергент будућности?

Aгенције
Да ли је ово енергент будућности?

Метан-хидрат се све чешће помиње као супстанца са још већим енергетским потенцијалом и евентуалном исплативошћу.

Иако је у посљедње вријеме у фокусу енергетских истраживања и експлоатације гаса и нафте из шкриљаца, сада се помиње и метан-хидрат као супстанца са још већим енергетским потенцијалом и евентуалном исплативошћу.

Хидрат метана има структуру "салате": смрзнути молекули воде опкољени су око метана и формирају наизглед необично парче леда. Међутим, када приближите шибицу овом "леду" он почне да гори. Коноко Филипс у својој лабораторији око бушотине на Арктику покушава да установи најбољи начин експлоатације овог материјала.

"Геолози су узбуђени због овог хидрата због начина на који залеђена вода заробљава метан и складишти његов енергетски потенцијал", каже професор геолошких наука са Универзитета у Тексасу Питер Флемингс. Осим хладних временских услова за формирање ових хидрата потребно је и окружење високог притиска, па се они највише могу пронаћи испод седимената под дубоким леденим водама Арктика.

Администрација за енергетско информисање (EIA) процењује да метан-хидрати садрже више угљеника него сва остала фосилна горива на планети заједно. EIA сматра да се под ледом налази најмање 100.000 билиона кубних стопа природног гаса. Поређења ради, EIA је у 2013. проценила да је укупан потенцијал гаса из шкриљаца око 7.000 кубних стопа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана