Да ли и даље вjерујете у ове медицинске митове?

Tportal.hr
Да ли и даље вjерујете у ове медицинске митове?

Вјерујете ли још увијек у старе митове о здрављу? Пијете осам чаша воде на дан, мислите да вас витамин Ц штити од болести, а јаја избјегавате због холестерола - све то је потпуно погрешно, а праву истину открива докторка Ненси Л. Снајдермен у својој новој књизи "Медицински митови који вас могу убити"

Не морате пити осам чаша воде дневно

Наше потребе за течношћу могу се задовољити и на друге начине осим пијењем воде. На примјер, воду добијамо из сока, млијека, кафе, чаја, поврћа и друге хране и пића. Важност воде није спорна: њом се преносе храњиве материје, хормони и кисеоник до ваших ћелија и односе отпадне материје путем крвотока и лимфног система. Осим тога, вода подмазује ваше зглобове и захваљујући њој осјећате се боље. Међутим, колико воде је заправо потребно пити?

Руководите се жеђу и с времена на вријеме обратите пажњу на то каква вам је мокраћа. Ако је тамножута или смеђа, дехидрирали сте. Морате унијети довољно течности сваког дана како би ваша мокраћа била бистра попут воде, наводи Снајдерманова, у својој новој књизи "Медицински митови који вас могу убити".

Херпес није заразан

Херпес (херпес зостер) годишње нападне више од пет хиљада одраслих особа, а карактерише га болан осип као посљедица пребољених овчијих богиња у дјетињству. Након што се овчије богиње повуку вирус варичеле остаје успаван (неактиван) у коријенима живаца и може се активирати након много година. Стрес, болест и старија доб окидачи су који могу активирати успавани вирус варичеле у корјенима живаца, изазивајући избијање херпеса.

Технички, херпес не можете добити од друге особе површним додиром. Међутим, ако имате херпес, избјегавајте труднице, дјецу и особе с ослабљеним имунитетом. Мјехурићи садрже вирус водених козица. Ако нисте имали водене козице, избјегавајте додиривање особа које имају херпес. Ако имате шездесет или више година, посавјетујте се са својим љекаром око вакцине за херпес. Постоје и антивирусни љекови који могу помоћи у рјешавању херпеса.

Узимање витамина Ц не спречава прехладу

Узимањем додатне дневне дозе витамина Ц вјероватно се нећете успјешно заштитити од прехладе, осим ако не трчите маратоне. До тог су открића дошли истраживачи с Националног универзитета у Аустралији и Универзитета у Хелсинкију који су размотрили тридесет истраживања вођених неколико деценија, а која су укључивала више од 11 хиљада особа које су узимале дневне дозе од барем два грама – четири пута већу дозу од оне која се обично налази у додацима исхрани.

Њихова анализа показује да витамин Ц, познат и као аскорбинска киселина, слабо помаже у спријечавању прехладе, односно смањивању њеног трајања или тежине. Међутим открили су и да особе изложене високим нивоима стреса – попут тркача маратона, скијаша и војника – имају 50 посто мање шансе да добију прехладу ако свакога дана узму дозу витамина Ц. Међутим, што се тиче осталих, "просјечних" људи, ваља водити рачуна о томе да витамин Ц - ако се узима у великим дозама током дугих раздобља - може бити штетан.

"Стомачни грип" заправо није грип

Вјероватно сте чули и користили израз "стомачни грип" како бисте описали сметње с мучнином, повраћањем или дијарејом. Те симптоме може изазвати мноштво различитих вируса, бактерија, па чак и паразита, и могу бити везани за грип, али су ријетко њени главни симптоми. Грип је болест дисајног система, а не упала желуца или црева.

Једење чоколаде не изазива акне

Велик број људи још увијек мисли да одређене намирнице, попут чоколаде, пржене хране или ораха, изазивају акне. То су прије неколико деценија оповргла научна истраживања која показују да на склоност том кожном оболењу не утиче прехрана, већ насљедни фактори и, до одређене мјере, нега коже. Кожа се упали када се поре зачепе због масноће и бактерија. Код многих особа стање се додатно погоршава наглим порастом нивоа хормона – током адолесценције, трудноће, па чак и менопаузе.

Једење јаја не подиже ниво холестерола

Јаја су прије неколико година дошла на зао глас јер садрже више нивое холестерола од других намирница. Највећи дио масноће у јајима налази се у жуманцету, међутим, једењем јаја ипак нећемо добити високи холестерол. Када једемо намирнице богате масноћама, један дио њих јетра претвара у холестерол. Уз јаја, мноштво је других намирница које се претварају у холестерол, а то су масно месо и млијечни производи. Јаја су богат извор бјеланчевина, а бијеланце је здравије и немасније од жуманцета. Међутим, као и другу храну, ваља их јести умјерено.

Кафа вас не може отрезнити

Кафа неће избацити алкохол из вашег организма, супротно популарном вјеровању. Људи мисле да пијење кафе може сузбити учинке алкохола јер кафа дјелимично поништава седирајући учинак алкохола. Одговорно пијте алкохол и немојте себе довести до тога да се морате трезнити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана