Да ли ће вјештачка интелигенција ускоро да уништи човјечанство?

Г.С
Да ли ће вјештачка интелигенција ускоро да уништи човјечанство?

Наводно, ово је тема на свакој вечери и током уобичајних ћаскања.

Ако се нађете у ситуацији да разговарате о вјештачкој интелигенцији (АИ) с неким ко је ИТ поткован, знајте да може да вас пита о вашем „p(doom)“ ставу.

Управо ове је „врућа тема“, која је постала дио свакодневних разговора истраживача у Силицијумској долини током посљедњих мјесеци.

p(doom), односно „probability of doom“ (у преводу: вјероватноћа пропасти), је квази-емпиријски начин изражавања вјероватноће да сматрате да ће АИ уништити човјечанство.

Ово омогућава другим АИ стручњацима да знају ваш став о овој технологији, без дубљег улажења у тему егзистенцијалног ризика.

Неко ко има p(doom) од 50 процената може се окарактерисати као Q"doomer“, док се неко са пет процената сматра типичним оптимистом. Без обзира на став људи, ово сада служи као корисна тема за ћаскање.

„Дио је готово сваког разговора током вечере“, истиче Арон Леви, извршни директор клауд платформе Бокс.

Не треба да чуди што жаргон као што је п(доом) постоји. Страхови од технологије, како апокалиптичне тако и свакодневне, повећали су се са порастом генеративне вјештачке интелигенције и великих језичких модела као што је ОпенАИ-јев ChatGPT. У многим случајевима, лидери ове технологије, попут извршног директора ОпенАИ-ја Сема Алтмана, били су више него вољни да се поиграју са тим страховима људи.

Није познато гдје је настао термин p(doom), али се нагађа да је највјероватније потекао са филозофског форума Лес Вронг прије више од деценије.

У сваком случају, прогрес p(doom) теме указује на то да постоји барем струја егзистенцијалне самосвјести међу онима који развијају технологију - наравно, кориснику је препуштено да одлучи да ли ćе то утицати на његов лични p(doom), преноси „б92“.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана