Да ли ће вјештачка интелигенција покорити човјечанство?

Агенције
Да ли ће вјештачка интелигенција покорити човјечанство?

Упркос томе што многи научници вјештачку интелигенцију сматрају претњом за човјечанство, водећи стручњаци AI компанија истичу да нема разлога за бригу.

Елон Маск, оснивач компанија SpaceX и Тесла Моторс већ годинама упозорава на то да ће вjештачка интелигенција (енгл. AI; Artificial Inteligence) ускоро бити "опаснија од нуклеарних бомби", а сличан став изнио је и чувени физичар Стивен Хокинг, упозоривши јавност да би "развијање вјештачке интелигенције могло да означи крај људске расе".

Међутим, стручњаци водећих свјетских компанија за развој вјештачке интелигенције смјештене у Силицијумској долини наводе да нагли "бум" у развоју индустрије роботике за сада не представља опасност за човјечанство.

"Наши тимови стручњака још увијек су врло далеко од изградње било чега што би могло да представља значајно питање за јавност", изјавио је Дилип Џорџ, саоснивач истакнуте AI компаније "Vicarious". "Наша је обавеза, зато, да јавности укажемо на то да постоји велика разлика између Холивуда и стварности".

Његов колега Јан Лекун, директор огранка за AI истраживање компаније Facebook и директор Центра за истраживање података са Универзитету у Њујорку, истиче да је стварање вjештачке интелигенције која функционише на нивоу човjека веома тежак - ако не и немогућ - циљ.

Међутим, нису сви истраживачи тако мирни по том питању.

"Оно што представља највећи проблем људима у овој области рада су бројне злонамjерне гласине које уносе немир у јавност и које би могле да отjерају потенцијалне инвеститоре или обесхрабре будуће студенте. У цијелој овој причи они представљају највећу претњу", каже Јошуа Бенгио, научник Универзитета у Монтреалу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана