Да ли ће наука поништити Бога?

Агенције
Да ли ће наука поништити Бога?

Током протеклих пар вијекова, наука је полако окрњила основне темеље на којима почиње вјеровање у Бога. Многе ствари које су се некада чиниле дијелом мистериозних сила, савршеност Земље за стварање живота и функционисање свемира сада могу бити објашњене уз помоћ астрономије, биологије и других научних дисциплина.

Иако и даље постоје одређене космичке мистерије, Шон Керол, теоретски космолог са Института за технологију у Калифорнији, вјерује да ће временом успјети да да одговор на сва питања која недостају, а самим тиме, неће оставити простора за вјеровање у божанско.

Керол сматра да се сфера Бога знатно смањила у модерним временима, како су физика и космологија успјеле да боље објасне поријекло и почетак еволуције универзума.

„Како учимо о космосу, постоји све мања потреба да се помоћ тражи ван науке".

Он мисли да ће се сфера божанског утицаја временом свести на нулу. Међутим, да ли наука може да објасни баш све?

Почетак времена

Сакупљено је мноштво доказа који фаворизују космолошку теорију Великог праска и идеју да се универзум проширио из врелог, бескрајно згуснутог стања, у тренутно, хладније и шире стање. Космолози могу да направе тачан модел шта се дешавало 10^-43 секунди након Великог праска па све до сада, међутим, дјелић секунде прије тога и даље је под велом мистерије.

Поједини теоретичари покушали су да изједначе тренутак Великог праска са описом креације свијета датом у Библији и другим религиозним текстовима, и као једино логично објашењење намеће се тврдња да је Бог покренуо иницијалну експлозију.

Међутим, по Кероловом мишљењу, напредак науке евентуално ће елиминисати било какву потребу за постојање божанске интервенције.

Циљ модерн физике јестед а се формулише теорија која ће објаснити и описати комплетан универзум, од субатомског до астролошког нивоа. Таква теорија, названа "квантна гравитација", мораће да покаже шта се тачно десило, и шта је претходило Великом праску.

Поједини научници сматрају да је Велики прасак, умјесто тренутка када је вријеме почело да постоји, он заправо "транзициони корак у еволуцији универзума".

Један такав модел претпоставља да се свемир понаша попут балона који се константно надувава и празни. По њему вријеме никада није имало свој почетка.

Друге теорије квантне гравитације које испитују космолози превиђају да је вријеме заиста почело са Великим праском. Ова верзија такође не помиње јасну улогу Бога у тим дешавањима. Не само да она описује еволуцију универзума од Великог праска, већ је и у стању да објасни како је вријеме започело на самом почетку.

"Ништа у чињеници да је постојао први тренутак времена не наговештава нити подразумјева да је био потребан екстерни утицај да доведе универзум до тог тренутка", сматра Керол.

Наука са све више детаља успјева да склопи ову слагалицу без икакве потребе за божанском интервенцијом.

"Велики прасак могао је да се деси само зато што су у том тренутку постојали закони физике. Закони физике могу да створе универзум", изјавио је Алекс Филипенко, астрофизичар са Универзитета у Калифорнији.

Зашто?

Још једна улога Бога јесте да је он сам разлог постојања универзума. Чак и уколико космолози успију да објасне како је универзум настао, и како је тако фино наштимован за постојање живота, поставља се питање како је могуће постојање нечега наспрам ничега?

Превише људи на ово питање одговориће да је разлог Бог.

„Комплетној научној теорији која објашњава и подразумева све у универзуму није потребно објашњење са неке друге стране. Бог би у једној тако организованој теорији само представљао сметњу пошто она сама по себи ради без божанске помоћи", тврди Керол.

Са друге стране, Керол сматра да Бог има своју сврху ван научног домена пошто одређена психолошка истраживања показују да вјеровање у њега мотивише људе да прате правила док вјера у живот након смрти помаже људима да се изборе са осећањима туге и страхом од смрти.

„ми нисмо дизајнирани на нивоу теоретске физике. Оно што је већини људи битно јесу ствари које се дешавају на људском нивоу а не на теоретском", изјавио је Денијел Кругер, еволуциони психолог са Универзитета у Мичигену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана