Да ли ће чудна материја објаснити гравитационе таласе?

Daily Mail
Да ли ће чудна материја објаснити гравитационе таласе?

Неутронске звијезде су међу најгушћим објектима у свемиру – само кашичица материје прикупљене од једне од њих тежила би више од Мјесеца.


Међутим, унутар ових невјероватних небеских тијела, која нису већа од просјечног града на Земљи, одвијају се невјероватни процеси.

Научници су открили да је њихова материја можда до те мјере сабијена, да се претвара у такозвану "чудну материју", а посматрање таквих звијезда могло би да откључа многе тајне свемира.

Посљедња теорија коју су предложили др Педро Мораес и др Освалдо Миранда са Националног института за свемирска истраживања у Бразилу указује да су неки типови неутронских звијезда можда направљени од "чудне материје".

Ипак, није познато каква би својства требало да има та материја, иако спекулишу да би могла да буде "течност" сачињена од неколико врста субатомских честица.

"Звијезде, галаксије, планете, па чак и ми сами направљени смо од такозване барионске материје", каже др Мораес.

"Барион, који представља протон или неутрон, сачињен је од више елементарних честица, познатих као кваркови. Постоји шест типова кваркова: up, down, strange, charm, top и bottom. У зависности од тога како се комбинују, настају различити бариони. На примjер, два ‘up’кварка и један ‘down’ формирају протон, док два ‘down’ кварка и један ‘up’ формирају неутрон".

Међутим, како Мораес објашњава, унутар неутронске звијезде неутрони и протони "обичне" барионске материје (од које је сачињено све што нас окружује) могу бити толико сабијени, да формирају нови тип материје – чудну материју.

Она би могла да изгледа баш као и обична материја, али и различита од тамне материје, јер може да формира физичке објекте.

"Оно што обичну материју разликује од чудне је густина", каже др Мораес.

"Како само име каже, неутронске звијезде сачињене су од неутрона – који се праве од два ‘down’ и једног ‘up’ кварка. То је звезда велике густине и велике стопе ротације. Уколико је неутронска звијезда довољно масивна и окреће се довољно брзо, она би цијела могла бити сачињена од те материје", сматра Мораес.

Уколико је његова теорија тачна, у свемиру можда постоји много више типова материје, него што је то познато.

Др Мораес каже да појединачне елементарне честице не можемо посматрати на Земљи, па је једини начин да утврдимо постојање чудне материје то да пратимо неутронске звијезде.

Занимљиво је да би то откриће могло да одговори и на једно од најважнијих питања астрономије – гравитационе таласе.

Гравитациони таласи у простор-времену, према мишљењу многих научника, настају услијед интеракције масивних објеката у свемиру. Међутим, њихово постојање никада није доказано.

Др Мораес каже да ако постоје чудне звијезде, оне могу улазити у интеракцију са регуларним неутронским звијездама у бинарним системима и стварати приметне ефекте. Посматрање таквих система могло би довести до детекције гравитационих таласа, каже Мораес.

За сада, сама идеја о постојању чудне материје је довољно занимљива. Она би значила да много мање разумемо свемир, него што се то на први поглед чини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана