Curiosity - првих годину дана

Aгенције
Curiosity - првих годину дана

Прошло је годину дана од када је Curiosity успешно слетио на Марс и била је то поприлично занимљива година. Ево неких од открића које нам је овај ровер открио

 

  1. Древни Марс је могао имати одговарајући хемијски састав за опстанак микроба. Curiosity је пронашао угљеник, водоник, кисеоник, фосфор, сумпор и наговештаје постојања текуће воде у прошлости.
  2. Доказ о древном кориту. Заобљене стијене које су пронађене, сугеришу да је постојао стални проток текуће воде дубоке отприлике пола метра.
  3. Ниво радијације на Марсу премашује ограничење NASA за астронауте. Curiosity је открио како је Црвена планета опасан за људе ако нису заштићени на одговарајући начин.
  4. Недостатак метана у атмосфери (за сада). Живи организми испуштају метан па се Curiosity надао како ће га нањушити у атмосфери, али до сада он није откривен.
  5. Неочекивана разноликост окружења у близини подручја слетања. Curiosity је пронашао шљунак, корито, необичну врсту вулканских стијена, пјешчане дине, муљ и пукотине испуњен минералима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана