Чудни валови на ивици Сунчевог система

NN
Foto: Printscreen

Свемирски балон који обавија Сунчев систем могао би бити у неким периодима "наборан". Наиме, подаци из свемирске летјелице која кружи око Земље показују зарозане структуре у терминационом ударном валу и хелиопаузи.

Подаци са свемирске летјелице показују да је могуће добити детаљну слику границе Сунчевог система и како се она мијења током времена, због чега ће научници моћи боље разумјети подручје свемира познато као хелиосфера, које штити планете у нашем Сунчевом систему од космичког зрачења. Али о чему заправо говоре термини попут терминационог ударног вала, хелиопаузе и хелиосфере?

Укратко, хелиосфера је простор око Сунца у којем постоји међудјеловање Сунчевог вјетра с међузвјезданом твари. Она се може сматрати подручјем домета Сунчевог магнетског утицаја или чак проширеном Сунчевом атмосфером која штити планете Сунчевог система. На ивици хелиосфере Сунчев вјетар успорава (терминациони ударни вал), плазма се загријава и магнетско се поље мијења. Граница хелиосфере је хелиопауза.

Наиме, Сунце на различите начине утиче на простор који га окружује. Један од њих је соларни вјетар, надзвучни ток ионизоване плазме који пролази поред планета и Куиперовог појаса на крају нестајући у великој празнини између звијезда.

Тачка у којој овај проток падне испод брзине којом звучни валови путују кроз међузвјездани медијум назива се терминациони ударни вал, а подручје у којој тај проток значајно губи на снази има назив хелиопауза.

Обје сонде "Voyager" прешле су хелиопаузу те сада заправо путују међузвјезданим простором пружајући нам прва теренска мјерења ове помичне границе Сунчевог система. Али и у земљиној орбити имамо инструмент који може у одређеној мјери скупљати информације о хелиопаузи - Interstellar Boundary Explorer (IBEX) пише Science Alert.

IBEX биљежи неутралне атоме који настају када се Сунчев соларни вјетар судари с међузвјезданим вјетром на граници Сунчевог система. Неки од тих атома се катапултирају даље у свемир, док се други враћају у смјеру Земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана