Црвена планета пред хаваријом

Агенције
Црвена планета пред хаваријом

Москва - Планета Марс од октобра 2014. године можда неће постојати у садашњем облику, јер постоји велика вјероватноћа да ће се сударити са кометом "S/2013 А1", пречника 50 километара, а судар ће бити једнак експлозији 20 милијарди килотона тротила.

Према прорачунима научника, судар може да доведе до најнеочекиванијих посљедица јер "црвена планета" може да пукне. Оса Марса може да се промијени, а на његовој површини може да се појави вода, пренијеле су јуче агенције.

Научници су израчунали да ће комета "S/2013 А1" пролетјети на растојању од 37.000 километара од површине Марса. Прорачуни се стално провјеравају, али се сви слажу да је могућност судара веома велика. Такође, научници истичу да нису у стању да предвиде посљедице судара.

Јасно је само да становници Земље не морају да се брину, јер хаварија на Марсу неће утицати на нашу планету. Земљани још нису стигли да започну освајање Марса, а та планета се нашла у опасности.

Удар огромне комете може да преполови планету, да промијени њену осу, климу, било шта. Комета носи велику количину водоника.

За Марс би удар био веома опасан. Тамо ће приликом судара доћи до ослобађања енергије која одговара врло снажној термонуклеарној експлозији.

Комету "S/2013 А1" открио је у јануару ове године научник Роберт Макнот. Према прорачунима астронома, она ће пролетјети на растојању од 105.000 километара од центра Марса 19. октобра 2014. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана