Црпљење подземних вода узроковало нагињање Земље

GS
Foto: SciTechDaily

Црпљење подземних вода и њена дистрибуција су за посљедицу имали да се планета Земља од 1993. до 2010. године нагне за скоро 80 центиметара источно, мијењајући њен ротацијски пол, утврђено је новим истраживањем.

Научници су проучавањем климатских модела процијенили да је у наведеном периоду исцрпљено 2.150 гигатона подземних вода, што је једнако расту нивоа мора за више од шест милиметара. Дистрибуција воде на планети утјече на распоред њене масе, а што у коначници утјече и на њену ротацију.

“Земљин ротацијски пол се заправо много мијења. Наша студија показује да међу узроцима повезаним с климом, дистрибуција подземних вода има највећи утјецај на помјерање ротацијског пола”, указао је геофизичар са Националног универзитета у Сеулу Ки-Веон Сео који је водио истраживање.

Вода и промјена Земљине ротације

Способност воде да мијења Земљину ротацију је уочена 2016., а до тада је утјецај подземних вода на ротацију био неистражен.

“Веома ми је драго што сам открио необјашњива помјерања полова ротације. С друге стране, као становник Земље и као отац, забринут сам и изненађен када видим да је црпљење подземних вода још један узрок раста нивоа мора”, изјавио је Ки-Веон.

Утврђено је да је највећа редистрибуција воде била на сјеверозападу америчког континента и сјеверозападу Индије. Ки-Веон је истакао да би се добијени подаци могли искористити за истраживање како се вода током прошлог стољећа акумулирала испод земље.

Тврди се да наведене промјене не представљају ризик од промјене годишњих доба, али да утјечу на климу. Резултати истраживања су објављени у научном часопису Geophysical Research Letters који издаје Америчко удружење геофизичара, преноси лист Јерусалим Пост.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана