Човјечанство није спремно за сљедећу ерупцију супервулкана

Rts
Foto: AZ Animal

Чак иако човјечанство успије да се не уништи ратом, пред нама су и даље друге егзистенцијалне пријетње.

 Из саме планете вребају највеће, а научницу упозоравају да човјечанство улаже премало напора да се на њих припреми.

Једна од претњи која привлачи највише пажње су небеска тијела која би могла да ударе у Земљу, попут метеора који је пре 65 милиона година истребио диносаурусе. Због тога се предузимају бројне мјере ране детекције потенцијално опасних астероида и смишља могућа одбрана од њих.

Међутим, два британска стручњака истичу у часопису Нејчер да иако је паметно пазити на претње са неба, пре свега треба да обратимо пажњу на огромну претњу под нашим ногама - вулкане.

„Током наредног века, моћне ерупције супервулкана су стотину пута вероватније него удар астероида или комете“, наводе Мајкл Касиди, професор вулканологије на Универзитету у Бирмингему, и Лара Мани, истраживач из Центра за проучавање егзистенцијалног ризика на Универзитету у Кембриџу.

Припремање за удар астероида је паметно, али радимо премало да се припремимо на много вјероватнију катастрофу – ерупцију супервулкана, додају Касиди и Мани.

Свјетске владе и бројне организације троше стотине милиона долара годишње на планетарну одбрану како би одбиле свемирско камење.

„Та пракса треба да се промени“, пишу два научника.

Вулкани су можда мање егзотични у односу на ватрене кугле из свемира, али утолико је важније да их поштујемо. Вулкани, за разлику од астероида, су већ овде на Земљи, налазе се широм свијета и представљају огромну пријетњу због свог деструктивног потенцијала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана