Чињенице о смрти које ће вас занимати

index.hr
Чињенице о смрти које ће вас занимати

Иако није претjерано ведра тема, смрт је нешто што нас све очекује. А захваљујући чињеници да је једна велика непознаница и да је људи генерално сматрају изразито негативном, на бројне начине је и табу у данашњем друштву.

Не можемо знати кад ће нас и како задесити, не можемо бити сто посто сигурни шта ће се тачно у том тренутку десити, али постоје неке поставке у вези са смрћу које ћете можда жељети да знате.

Постоји научно објашњење зашто живот пролети пред очима

Умјесто да се мозак "умртви" прије смрти, вјерује се да његова активност заправо расте, узоркујући стање повишене свијести. То може узроковати више ствари: или "пролетање живота пред очима" или "свијетлост на крају тунела", а све је потпомогнуто смањењем дотока крви и кисеоника у очи.

Тијело нас постиди и након смрти

Вјеројатно сте чули да након смрти коса и нокти настављају да расту, али то баш није истина: у ствари се кожа скупља и открива већу површину длаке и нокта. Осим тога, кад умрете вјеројатно ће вам тијело обавити једну или обије нужде, а зависно од пола, можда и ејакулирати. То се, наравно, догађа због престанка рада мозга који више не "држи све под контролом". Ако сте мушкарац и умрете окренути тијелом према доле, крв се скупља у дијелове тијела најближим земљи па је могућа ерекција.

А ако вас занима колико је потребно да постанете костур: након отприлике нједељу дана кожа се може лако одстранити, а након отприлике месец дана почињу да отпадају зуби, а и све остало.

Ближе смо бесмртности него што вјероватно мислите

"Calico" је Гуглов пројекат бесмртности или тачније пројекат који се фокусира на здравство, са посебним нагласком на истраживање у вези са процесом старења. Али, иако је овај њихов start-up привукао највише пажње у медијима, паралелно постоји још један велики пројекат, а води га руски милијардер Дмитиџ Исков. Он је одлучан да питање бесмртности ријеши до 2045. године и то тако што ће градити андроидна тијела у која ће ваш мозак бити премјештен ако и кад се тијелу нешто догоди или - остари.

Постоји могућност да погрешно схватамо кад је неко заиста мртав

Вјеројатно сте чули за случајеве у којима су људи проглашени "мртвима" да би се онда "вратили у живот". А управо је томе посвећено једно ново велико истраживање које се бави могућношћу да имамо у потпуности погрешан утисак кад је неко заиста "мртав": у неколико случајева људи који су се "вратили у живот" могли су да препричају разговор који се поред њих водио у тренуцима кад њихов мозак није показивао знакове живота. То је научнике натјерало да помисле да не постоји "тренутак смрти" већ да је то процес који се догађа лагано, док се гасе појединачне функције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана