Чињенице о бијелом луку које нисте знали

Aгенције
Чињенице о бијелом луку које нисте знали

Скоро сви знају које су предности бијелог лука али у овој чудесној биљци постоји толико информација које је корисно знати...

Сакупили смо ријетко познате чињенице и открића о бијелом луку које ће вам помоћи да што боље разумијете ову биљку и да вам она што корисније послужи.

- Сиров, свјеже насјецкан или самљевен бијели лук има најбољи учинак на човјеково здравље. Ако не можете да поднесете његов мирис и морате да га кувате, мораћете да употребите барем четири и по четири главице бијелог лука како би он имао једнак учинак.

- Иако се бијели лук понекад назива "смрдљива ружа", баш он може да излијечи биљку руже од напада лисних ушију. Једноставно помјешајте мљевени бијели лук са водом и добијеном течношћу попрскајте ружине листове.

- Непријатног мириса након конзумирања бијелог лука, рјешићете се ако попијете лимунов сок или поједете неколико кришки лимуна а добро ради и шоља чаја од нане.

- Мирис бијелог лука најинтензивнији је након што га ножем уситнимо или самељемо.

- Ако бијели лук нанесемо на ране, оне брже зарастају. Током Првог свјетског рата ову методу су нашироко користили британски војници.

- Насјецкан сирови бијели лук, кад га њежно утрљамо на циљано подручје, може излијечити чир. Тајна је у моћном састојку под именом алицин, који бијели лук чини једним од најбољих антиоксиданса међу намирницама.

- Проклијали бијели лук губи неке од својих здравствених предности, али се и даље може користити.

Једно истраживање спроведено на Универзитету у Пенсилванији показало је да састојак под именом диалил сулфид у бијелом луку може да смањи број ћелија рака цријева. Друго истраживање спроведено на Универзитету у Вашингтону показало је да је поменути састојак сто пута дјелотворнији од осталих антибиотика у смањивању пробавних тегоба узрокованих бактеријама.

Која је идеална количина бијелог лука која ће се побринути за ваше здравље? Универзитет у Мериленду препоручује дневну дозу од два до четири грама свјеже насјецканог белог лука; 600 до 1.200 мг дневног уноса екстракта бијелог лука; двије таблете од 200 мг три пута дневно ако је ријеч о дубоко замрзнутом бијелом луку; 4 мл дневно ако говоримо о течном екстракту; 20 мл дневно тинктуре или 0,03 до 0,12 мл три пута дневно ако користите уље бијелог лука.

Колико год чудесан био, бијели лук ипак није за свакога. Требало би да га избјегавају они који користе љекове за разређивање крви јер бијели лук може знатно да успори згрушавање крви. Такође, бијели лук не би требало конзумирати прије операције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана