Четкица за зубе од три долара спасила свемирску станицу вриједну 100 милијарди

Агенције
Четкица за зубе од три долара спасила свемирску станицу вриједну 100 милијарди

Астронаути Сунита Вилијамс и Акихидо Хошиде спасли су Међународну свемирску станицу, која кошта 100 милијарди долара, уз помоћ четкице за зубе која кошта - три долара!

Проблеми су почели прошле недјеље када су астронаути покушали да замјене покварену електричну јединицу која напаја станицу енергијом са соларних панела. На станици постоје четири такве јединице, од којих свака тежи 100 килограма, а ако само једна не ради, снабдјевање енергијом је битно ограничено.
 

Вилијамсова и Хошиде покушали су да инсталирају нови уређај 30. августа, али никако нису могли да га причврсте за станицу због велике количине металне струготине која се нагомилала на шрафовима. Током осмочасовног боравка у отвореном свемиру покушавали су да их очисте жицом, али резултат није био задовољавајући.

- Сате смо провели у скафандерима. Нисмо ишли ни у тоалет, ни на ручак - написала је Вилијамсова у свом блогу.
 

Схвативши да неће далеко одмаћи ако овако наставе, тим астронаута је с колегама са Земље покушавао да пронађе ријешење. Убрзо им је синула спасоносна идеја: причврстили су обичну четкицу за зубе за металну шипку и тако очистили шрафове.   

Послије четири сата интензивног рибања, шрафови су били потпуно чисти и астронаути су успјешно причврстили јединицу.
 

- Изгледа да су ортаци управо спасили станицу - јавио је радио-везом Џек Фишер из центра за контролу мисије у свемирском центру у Хјустону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана